5.april 2013. Učesnici javnog slušanja (foto TANJUG)

5.april 2013. Učesnici javnog slušanja (foto TANJUG)

Petak, 5. april 2013.

Održano javno slušanje na temu Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima

U organizaciji Odbora za kulturu i informisanje, danas je, u Narodnoj skupštini, održano javno slušanje o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima koje je otvorila predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović.


Učesnicima javnog slušanja najpre se obratio ministar kulture i informisanja Bratislav Petković koji je naglasio da Nacrt zakona predviđa ostvarivanje javnog interesa, ukidanje direktnog budžetskog finansiranja i uvođenje projektnog finansiranja i dodao da je, nakon četiri održane debate, po prvi put u nacrtu zakona ove vrste definisan pojam medija i javni interes građana.
Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević najavio je da će predlozi zakona o javnom informisanju i medijima i zakona o elektronskim medijima biti upućeni Narodnoj skupštini u maju.
Prof.dr Rade Veljanovski sa Fakulteta političkih nauka napomenuo je da je Nacrt zakona usaglašen sa evropskim regulatornim okvirom i istakao da je jedna od njegovih glavnih prednosti mogućnost projektnog finansiranja, pri čemu javna vlast ne utiče na uređivačku koncepciju medija, ali se istovremeno obezbeđuje i ostvarivanje javnog interesa.
Nezavisni ekspert Evropske unije Sandra Bašić Hrvatin upoznala je prisutne sa mišljenjem Evropske komisije o Nacrtu zakona navodeći da su oblasti o kojima se posebno diskutovalo regulisanje rada javnih servisa, državna pomoć kao i pitanje medija u vlasništvu nacionalnih manjina. Posebno je istakla nameru koja se postiže ovim nacrtom zakona, a to je kvalitetno informisanje na svim nivoima, delovanje svih medija pod jednakim pravilima i transparentan način njihovog finansiranja.
Zoran Sekulić predstavio je zajedničke stavove Medijske koalicije i Asocijacije medija, ukazavši, između ostalog, i na potrebu doslednog sprovođenja odredbe po kojoj bi država trebalo da se povuče iz vlasništva nad medijima do 31. decembra 2014.godine.
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje i član Radne grupe za izradu Nacrta zakona o javnom informisanju Kalman Kuntić ukazao je na pozitivna rešenja koja predviđa Nacrt zakona, ali je i predočio da je Nacrt diskriminatoran prema organima lokalnih samouprava, zato što se predlaže jedan model finansiranja medija na svim nivoima.
U diskusiji u kojoj su učestvovali narodni poslanici, predstavnici medija i medijskih udruženja, kao i predstavnici međunarodnih organizacija raspravljalo se o pitanju vlasništva nad medijima, poštovanju prava na osnivanje medija nacionalnih manjina, uticaju politike na medije i položaju zaposlenih u medijima. Posebna pažnja učesnika bila je usmerena na raspravu o uticaju koji će Nacrt zakona, ukoliko bude bio usvojen u ovom obliku, imati na rad lokalnih medija, pri čemu su mnogi predstavnici lokalnih medijskih udruženja upozorili da će projekat samostalnog finansiranja medija ugroziti njihov opstanak.
U zaključku javnog slušanja, predsednica Odbora Vesna Marjanović rekla je da je ovu materiju neophodno regulisati stabilnim normativnim i nedovsmislenim kontekstom koji će obezbediti nezavisnost medija i pravo građana na slobodno i tačno informisanje.
Javno slušanje organizovano je uz podršku UNDP-a i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja