25. novembar 2013. Učesnici javnog slušanja

25. novembar 2013. Učesnici javnog slušanja

Ponedeljak, 25. novembar 2013.

Održano javno slušanje na temu: Integracioni procesi na evroazijskom prostoru i perspektive za saradnju sa Srbijom

Javno slušanje u organizaciji Odbora za spoljne poslove, na temu: Integracioni procesi na evroazijskom prostoru i perspektive za saradnju sa Srbijom, održano je danas u Domu Narodne skupštine.


Predsednik Odbora za spoljne poslove Miloš Aligrudić je, otvarajući javno slušanje, istakao da integracioni procesi i mogućnosti ekonomske saradnje Srbije sa državama na evroazijskom prostoru otvaraju nove perspektive za ekonomski razvoj Srbije. Aligrudić je naglasio i da evroazijske integracije nisu politički projekat, već se zasnivaju na ekonomskom pragmatizmu.
Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom dr Nenad Popović je u svom uvodnom obrađanju naglasio da su Srbiji potrebne spoljnopolitičke alternative i spoljnotrgovinska diverzifikacija. Ukazao je na sve veći značaj i uticaj evroazijskih integracija i na veliki ekonomski potencijal saradnje Srbije sa tim regionom.
Učesnicima javnog slušanja obratili su se i ambasador Rusije u Srbiji Nj.E. Aleksandar Čepurin i ambasador Belorusije u Srbiji Nj.E. Vladimir Čušev, ističući da je smisao evroazijskih integracija da se ujedine privrede i industrije zemalja na evroazijskom prostoru, uz ravnopravnost i pravednu konkurenciju. Istakli su da Carinska ekonomska unija Belorusije, Kazahstana i Rusije postoji od 2010. godine, da je zajednički ekonomski prostor na snazi od 2012. godine, a da je predviđeno da od 2015. godine zaživi Evroazijski ekonomski savez, kao i njegovo proširivanje i saradnja sa drugim zemljama.
Direktor Departmana za razvoj integracija Evroazijske ekonomske komisije Viktor Spaski i načelnik Odeljenja za međunarodnu saradnju Evroazijske ekonomske komisije Anton Azarov govorili su o dinamici i prvim rezultatima i efektima evroazijskih integracija.
Javnom slušanju prisustvovali su narodni poslanici, predstavnici diplomatskog kora, državnih institucija, instituta i nevladinih organizacija, koji su nakon izlaganja panelista učestvovali u raspravi o mogućnostima i perspektivama integracionih procesa na evroazijskom prostoru.
Zaključujući javno slušanje, predsednik Odbora za spoljne poslove Miloš Aligrudić je istakao da ono ima veliki značaj, jer su time otvoreni razgovori o mogućnostima, značaju i posledicama evroazijskih integracija, koje mogu biti od velikog ekonomskog značaja za Srbiju.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 25. novembar 2013. | javno slušanje: Integracioni procesi na evroazijskom prostoru i perspektive saradnje sa Srbijom 25.11.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5