Nedelja, 24. decembar 2006.

Održana završna manifestacija „Srpski trolist“

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković otvorio je danas završnu manifestaciju pod nazivom «Srpski trolist» kojom Matica iseljenika Srbije obeležava 150 godina od rođenja Nikole Tesle i Stevana Stojanovića Mokranjca i 200 godina od rođenja Jovana Sterije Popovića.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković otvorio je danas završnu manifestaciju pod nazivom «Srpski trolist» kojom Matica iseljenika Srbije obeležava 150 godina od rođenja Nikole Tesle i Stevana Stojanovića Mokranjca i 200 godina od rođenja Jovana Sterije Popovića.

Predsednik Marković je u svom obraćanju istakao da se danas nalazimo na kraju jedne godine na čijem smo početku svi bili zabrinuti i pitali se jesmo li dostojni da na adektavatn način obeležimo tri godišnjice od rođenja naših velikana. «Mi smo i ranije imali Maticu iseljenika, ali nismo imali Srbiju kao samostalnu državu. Danas imamo Srbiju kao samostalnu državu i posle 103 godine ustavnu garanciju da država Srbija mora da brine o svojim građanima koji žive van nje i to u onim načelima Ustava koja se najteže menjaju i daj Bože da se nikada ne promene», istakao je predsednik Marović. On je dodao da Srbija mora da počne da slavi godišnjice rođenja onih ljudi koji su znali da iz oskudne i surove stvarnosti prepoznaju zajedničku vrednost, pretvore je u svoj san i pronađu način da taj san podele sa drugima i pretvore ga u zajedničko dobro, a naša obaveza je da ga mi danas i ubuduće čuvamo.

Završna manifestacija obeležavanja jubileja Nikole Tesle, Stevana Stojanovića Mokranjca i Jovana Sterije Popovića održana je u organizaciji Matice iseljenika Srbije i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, a prethodile su joj manifestacije održane u šest evropskih zemalja u kojima žive Srbi. Manifestacija «Srpski trolist» ima pedagoško-obrazovni karakter, tako da su najbolji đaci škola koje nose imena naših velikana ovom prilikom bili nagrađeni za svoje uspehe.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1