28. januar 2021. Učesnici skupa povodom obeležavanja 140. godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD

28. januar 2021. Učesnici skupa povodom obeležavanja 140. godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD

Četvrtak, 28. januar 2021.

Održana prezentacija istraživanja na temu: Odnos građana Srbije prema SAD

U Domu Narodne skupštine, danas je održana prezentacija istraživanja na temu Odnos građana Srbije i SAD, povodom obeležavanja 140. godina diplomatskih odnosa dve zemlje.


Narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko - američkog prijateljstva prof. dr Vladimir Marinković otvorio je današnji skup uz reči da svedočimo činjenici da su bilateralni odnosi dve zemlje dinamični i u usponu, a da je kruna tih odnosa Vašingtonski sporazum, potpisan od strane dva predsednika 4. septembra 2020. godine, a koji definiše saradnju na više ključnih i strateških polja, uključujući i Srbiju i Sjedinjene Američke Države. Marinković je u svom obraćanju posebno naglasio saradnju u ekonomiji: „Ono što jako ohrabruje, iako je došlo do promene američke administracije, da je državni sekretar Entoni Blinken pre nekoliko dana izjavio da je jedan od dobrih rezultata bivše administracije Vašingtonski sporazum i da će nova administracija raditi na implementaciji istog“. Marinković je izrazio uverenje da će se saradnja kako na nivou vlada, tako i na nivou zakonodavnih predstavništava dve zemlje nastaviti, kao i da postoji prostor za jačanje te saradnje na mnogim nivoima, što je istraživanje i pokazalo.

Prezentaciju istraživanja „Odnos građana Srbije prema SAD“ predstavio je Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ i osnivač Kongresa srpsko - američkog prijateljstva. Istraživanje je pokazalo da su na stav građana Srbije prema SAD najviše uticali stereotipni stavovi, uticaj medija, istorijska saradnja, stavovi okruženja, odnosno porodice i prijatelja, kao i politička saradnja. Prezentacija je pokazala da se stav ispitanika tokom proteklih godina menjao tokom vremena u 27,9 odsto slučajeva, a 4,5 odsto ispitanika je dalo pozitivan odgovor na pitanje da li se odnosi između dve zemlje kreću u pozitivnom smeru.

Skupu je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić koji je istakao da odnosi Srbije i SAD u poslednjih nekoliko godina doživljavaju veliki pozitivan trend i da dve zemlje nisu „gurnule pod tepih” neka svoja neslaganja, naročito oko KiM, ali su krenuli dalje. Dačić je kazao da Srbija očekuje da će novi američki predsednik Bajden i nova američka administracija iskoristiti uzlazni trend međusobnih odnosa i sa svoje strane nastaviti da ga obogaćuje novim vidovima saradnje. Dačić je o odnosu građana Srbije prema SAD rekao da su dve zemlje krenule dalje, držeći se onog što ih spaja, a ne ono što ih razdvaja.

Ognjen Popović, savetnik ministra finansija u Vladi Republike Srbije osvrnuo se na ekonomsku saradnju dve zemlje, ističući otvaranje Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu i potpisivanja Sporazuma o podsticanju inevesticija, kao kamena temeljca za dalji rad pomenute institucije.

Prisutnima se obratio i Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD, koji je istakao da su dve zemlje kroz dugu i zajedničku istoriju od 140 godina, imali veoma snažno partnerstvo i prijateljstvo. On je dodao, da je činjenica, da je na čelu Amerike stigla nova administracija, ali da ona neće uneti negativne promene u razvoju odnosa sa Srbijom. Zamenik ambasadora istakao je i to da Srbija i Amerika imaju dugu istoriju zajedničkih vrednosti i partnerstva, koje se ogleda u savezništvu u dva svetska rata, podnošenju zajedničkih žrtvi, podizanju sprske zastave 1918. godine na Beloj kući. On je dodao da su oba naroda bila posvećena deljenju demokratskih vrednosti, razvoju ekonomije i bezbednosti. O dobrim odnosima govori i zajednička saradnja kada je u pitanju i borba protiv trenutne svetske pandemije, COVID – 19.

Na kraj, o obeležavanju 140. godina diplomatskih odnosa, prisutnima se obratila i prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, ko-predsedavajuća Savetodavnog odbora KSA. Ona je potvrdila da je ova godina važna kada su u pitanju odnosi dve zemlje, ali da postoji jedna zanimljiva i važna stvar u vezi sa Sporazumom o plovidbi i trgovini koji je tada potpisan, a to je da je Srbija bila jedna od retkih zemalja koja je sa SAD, imala tako rano uspostavljene ugovorne odnose u oblasti ekonomije. Dodala je i da bez obzira na slabije odnose u nekim periodima, obe strane treba da budu ponosne na velikih 140 godina zajedničkih diplomatskih odnosa. Ministarka je istakla da je vreme da se razmišlja i o tome da se pored ekonomske saradnje ojačaju i politički odnosi, davajući za primer potpisivanje jednog krovnog sporazuma u vidu strateškog partnerstva Srbije i SAD, kao što Srbija već ima sa velikim brojem zemalja.


Video (1)

Četvrtak, 28. januar 2021. | prezentacija istraživanja na temu: Odnos građana Srbije prema SAD 28.01.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja