3. mart 2014. Konferencija regionalne Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana

3. mart 2014. Konferencija regionalne Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana

Utorak, 4. mart 2014.

Održana konferencija regionalne Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana

Konferencija regionalne Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, pod nazivom „Uloga parlamenata u promovisanju ulaganja i konkurentnosti na Zapadnom Balkanu“, održana je 3 i 4. marta 2014. godine u Beogradu.


Otvarajući konferenciju, potpredsednica Narodne skupštine Vesna Kovač istakla je da je cilj država Zapadnog Balkana povećanje izvoza i konkurentnost. Strane investicije su izvor privrednog rasta i zato je veoma bitno da postoji odgovarajući poslovni ambijent za investiranje, navela je Kovač i dodala da je za postizanje konkurentnosti bitno raditi i na izgradnji infrastrukture i na uklanjanju administrativnih barijera za strane investicije. Potpredsednica Narodne skupštine je ocenila i da je u kreiranju ekonomske politike veoma važna uloga parlamenata i odbora nadležnih za finansije.
Na konferenciji su, pored parlamentaraca, članova regionalne Mreže, učestvovali i stručnjaci za pitanja državne pomoći i konkurentnosti, predstavnici privrednih komora, agencija za ulaganje, ministarstava privrede, poslodavaca i investitora iz regiona Zapadnog Balkana, kao i poslanici Parlamenta Škotske, koji su predstavili iskustva i prakse Škotske po pitanju promovisanja ulaganja i konkurentnosti, i uloge parlamenta na tom polju.
Prvog dana konferencije, razmatrana je uloga parlamenata i zakonodavstva za promovisanje ulaganja i konkurentnosti, kao i uvođenje politika za privlačenje direktnih stranih investicija i konkurentnost.
Drugog dana konferencije, učesnici su razmatrali politike državne pomoći i subvencija za investitore na Zapadnom Balkanu, i značaj jačanja saradnje između privrednih komora, parlamentarnih odbora i vladinih agencija za promovisanje ulaganja i konkurentnosti.

Regionalna Mreža parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana nastala je 2009. godine, uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju, sa ciljem unapređenja procesa parlamentarnog nadzora u parlamentima Zapadnog Balkana, jačanja regionalne parlamentarne saradnje, razmene najboljih praksi iz regiona i stvaranja održive parlamentarne mreže koja će se baviti pitanjima ekonomskog razvoja. Mrežu čini 25 odbora iz osam parlamenta Zapadnog Balkana.

Na kraju dvodnevnog rada, učesnici konferencije usvojili su sledeće preporuke i zaključke sa konferencije, koje možete pogledati ovde.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31