25. februar 2016. Konferencija povodom 13. Beogradskog festivala igre

25. februar 2016. Konferencija povodom 13. Beogradskog festivala igre

Četvrtak, 25. februar 2016.

Održana konferencija povodom 13. Beogradskog festivala igre

U Domu Narodne skupštine održana je konferencija povodom otvaranja 13. Beogradskog festivala igre, koju je otvorila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.


Gojković je podsetila da se sada drugi put u Domu Narodne skupštine održava konferencije povodom Beogradskog festivala igre i da je festival, zahvaljujući ideji i entuzijazmu Aje Jung postao prestižna manifestacija, koja stalno osvaja novu publiku i pomera granice plesne i pozorišne estetike. Ona je dodala da o tome najbolje svedoči odluka UNESKA da ga 2006. godine proglasi vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope, nakon čega je usledio i prijem u Svetsku plesnu alijansu.

„Beograd će i ovog marta i aprila biti važna tačka na svetskoj kulturnoj mapi, prava prestonica umetnosti plesa, u kojoj će gostovati najznačajnije baletske trupe našeg doba, čime će omogućiti publici u Beogradu i Novom Sadu da uživaju u naslovima sa svetske scene“, navela je predsednica Gojković.

Predsednica Narodne skupštine ocenila je da ovaj festival čine značajnim visoki standardi programa kao i želja organizatora da svake godine idu korak napred, kako bi osvojili novu publiku. Ona je iznela podatke da je od osnivanja na festivalu predstavljeno skoro 250 postavki najvažnijih koreografa našeg vremena, kao i da festival svake godine prati 20.000 gledalaca i 120 novinara iz zemlje i inostranstva.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Nj.E. Majkl Davenport istakao je da Delegacija EU sa ponosom podržava Beogradski festival igre. Davenport je čestitao organizatorima festivala na ovogodišnjem programu i naglasio da festival svake godine omogućava umetnicima iz Srbije da se upoznaju sa kolegama iz Evrope. On je najavio da su Delegacija Evropske unije u Srbiji zajedno sa Beogradskim festivalom igre organizovali master kurs klasičnog baleta, koji će od 2. do 8. marta voditi vodeći evropski pedagog klasičnog baleta Marko Ferini.

Beogradski festival igre se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, a drugu godinu za redom održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ministar Ivan Tasovac je rekao da je za Ministarstvo kulture i informisanja privilegija što je pokrovitelj jednog od najznačajnijih festivala igre na svetskoj mapi festivala.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ocenio je da Beogradski festival igre, kao jedan od najboljih festivala na kulturno-umetničkoj sceni sveta, doprinosi pozicioniranju Beograda na kulturnoj mapi kako Evrope, tako i sveta.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung upoznala je prisutne sa detaljima 13. Beogradskog festivala igre i navela da će se festival održati od 19. marta do 10. aprila 2016. godine.

Prisutnima su se obratili i ambasador Francuske Nj.E. Kristin Moro, ambasador Španije Nj.E. Migel Fuertes Suarez, ambasador Nemačke Nj.E. Aksel Ditman, ambasador Kanade Nj.E. Filip Pinington, ambasador Italije Nj.E. Đuzepe Manci i ambasador Švajcarske Nj.E. Žan Danijel Ruh, kao i i direktor Vip mobile Dejan Turk.

Snimak otvaranja konferencije možete pogledati ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
petak, 9. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja