13. april 2018. Učesnici interparlamentarne konferencije

13. april 2018. Učesnici interparlamentarne konferencije

Petak, 13. april 2018.

Održana interparlamentarna konferencija Instrument za predpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD): naučene lekcije i budući izgledi

Interparlamentarna konferencija „Instrument za predpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD): naučene lekcije i budući izgledi“, u organizaciji Odbora za evropske integracije i uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), okupila je u Narodnoj skupštini poslanike Evropskog parlamenta i parlamenata država kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje EU.


Otvarajući konferenciju, predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak istakao je odličnu saradnju Narodne skupštine sa Evropskim parlamentom i značaj održavanja ovakvih konferencija koje okupljaju evropske parlamentarce i parlamentarce država regiona i pružaju im mogućnost za razmenu iskustava i mišljenja u radu.

Učesnicima konferencije se obratio i potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković, ističući da je za države kandidate za članstvo u EU tema efikasnog korišćenja IPARD fondova od izuzetnog značaja. Marinković je naglasio da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU i da u Narodnoj skupštini postoji široki konsenzus po tom pitanju. „Veliko je ohrabrenje za nas to što smo, od otvaranja evropske perspektive za Zapadni Balkan, u junu 2003. godine, nedavno prvi put, dobili vremensku odrednicu, 2025. godinu, kao godinu mogućeg članstva Srbije i Crne Gore, a nadamo se, i celog Zapadnog Balkana“, naveo je Marinković. On je dodao i da korišćenje predpristupnih fondova Evropske unije vidi kao pripremu za buduće članstvo u EU i kao pripremu za korišćenje Kohezionog fonda EU. Od posebne važnosti je skorašnje aktiviranje IPARD programa za Srbiju, imajući u vidu da je to najznačajniji program predpristupne podrške ruralnom razvoju, zaključio je potpredsednik Narodne skupštine.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je navela da se sticanjem statusa kandidata za članstvo dobija i pravo korišćenja predpristupnih fondova, a da naša država ove godine prvi put dolazi u priliku da koristi i Instrument za predpristupnu pomoć u ruralnom razvoju. Srbiji je u periodu od 2014. do 2020. godine na raspolaganju 1.5 milijardi bespovratne pomoći, ukazala je Joksimović. Obaveštavanje javnosti i građana o dostupnosti IPARD fonda i o načinu korišćenja, izuzetno je važno, navela je ministarka za evropske integracije i naglasila posebnu važnost osnaživanja lokalnih samouprava.

Državni sekretar u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Željko Radošević je istakao da korišćenje IPARD fonda i podrška ruralnom razvoju predstavlja pripremu za Zajedničku poljoprivrednu politiku EU.

Članica Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Eleni Teokarus ukazala je da za uspešno proširenje Evropske unije, i ona sama i zemlje kandidati moraju proći reformu, koja se odnosi i na oblast poljoprivrede. IPARD je važan mehanizam ruralnog razvoja, navela je ona i dodala da je poljoprivreda ključna komponenta ekonomskog i socijalnog razvoja Zapadnog Balkana.

Obraćajući se učesnicima konferencije, zamenica rezidentnog predstavnika UNDP Stelijana Nedera je rekla da će ova organizacija, u saradnji sa partnerskim organizacijama, nastaviti da podržava ruralni razvoj Srbije, što se odnosi i na podršku efikasnom korišćenju IPARD fonda.

O značaju Instrumenta predpristupne pomoći za ruralni razvoj zemalja kandidata za članstvo u EU, na konferenciji su govorili generalni sekretar Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi Boban Ilić i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zoran Janjatović.

Član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u Evropskog parlamenta Ivari Padar i načelnik Jedinice za pretpristupnu pomoć u Generalnom direktoratu za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Liam Breslin izlagali su o korišćenju ovih Instrumenata predpristupne pomoći za ruralni razvoj, u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji. Oni su govorili i o dobrom finansijskom upravljanju u sprovođenju IPARD programa.

Na konferenciji su razmatrane i mogućnosti i značaj razvoja ruralne ekonomije u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za pristupanje EU, a o ulozi IPARD fonda u tom razvoju, govorili su predsednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta Česlav Šekierski i profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Natalija Bogdanov.

Konferencija se bavila i pitanjem budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike, njenim kreiranjem i ciljevima, o čemu je govorila potpredsednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta Marija Gabrijela Zoana.

Zaključujući konferenciju, zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač je konstatovala da se iz rasprave učesnika može primetiti da uspostavljanje nacionalne IPARD strukture nije završeno u svim državama kandidatima za članstvo u EU, kao i da je potrebno obezbediti adekvatne kadrove za sprovođenje IPARD programa. Kovač je istakla da je zato od velike koristi stalno razmenjivanje iskustava i primera dobre prakse sa državama novijim članicama EU. Razmeni iskustava moglo bi doprineti održavanje još jedne parlamentarne konferencije posvećene Instrumentu za predpristupnu pomoć u ruralnom razvoju, zaključila je Elvira Kovač.


Video (4)

Petak, 13. april 2018. | interparlamentarna konferencija „Instrument za predpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD): naučene lekcije i budući izgledi“ 13.04.2018. (I)

Petak, 13. april 2018. | interparlamentarna konferencija „Instrument za predpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD): naučene lekcije i budući izgledi“ 13.04.2018. (II)

Petak, 13. april 2018. | interparlamentarna konferencija „Instrument za predpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD): naučene lekcije i budući izgledi“ 13.04.2018. (III)

Petak, 13. april 2018. | interparlamentarna konferencija „Instrument za predpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD): naučene lekcije i budući izgledi“ 13.04.2018. (IV)Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6