26. april 2012. godine Učesnici Desete konferencije predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

26. april 2012. godine Učesnici Desete konferencije predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

Četvrtak, 26. april 2012.

Održana Deseta konferencija predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

Deseta konferencija predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative, na temu „Uloga parlamenata u razvoju regionalne saradnje“, održana je danas u Domu Narodne skupštine.


Konferenciju, koja se održava u okviru predsedavanja Srbije Jadransko-jonskom inicijativom od juna 2011. godine do maja 2012. godine, otvorila je predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović.
Učesnicima konferencije su se obratili predsedavajući Predstavničkog Doma parlamenta BiH Milorad Živković, predsednik Parlamenta Crne Gore Ranko Krivokapić, predsednik Državnog zbora Slovenije Gregori Virant, predsednik Odbora za spoljne poslove Hrvatskog Sabora Milorad Pupovac, član Predstavničkog doma parlamenta Italije Roberto Antonione i generani sekretar Jadransko-jonske inicijative Fabio Piljapoko. Oni su izrazili uverenje da će parlamentarna dimenzija Jadransko-jonske inicijative dodatno ojačati razvoj regionalne saradnje. Ocenili su da je ova konferencija, na kojoj će učesnici kroz vođenje konstruktivnog dijaloga i razmenu mišljenja tražiti odgovore na savremene izazove koji se nalaze pred državama regiona, od velikog značaja i koristi za sve države jadranskog i jonskog regiona. Učesnici konferencije izrazili su uverenje i da će međuparlamentarna saradnja u okviru Jadransko-jonske inicijative dati pozitivan doprinos intenziviranju procesa evropskih integracija država zapadnog Balkana.
Potpredsednik Narodne skupštine Nikola Novaković obavestio je učesnike konferencije da će predlozi zaključaka sa Desete konferencije predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative biti dostavljeni na razmatranje i usvajanje svim učesnicima i ocenio je da će time regionalna parlamentarna saradnja biti podignuta na još viši nivo, kakav i zaslužuje.
Konferenciji su prisustvovali predstavnici parlamenata sedam država Jadransko-jonske inicijative: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije.
Jadransko-jonska inicijativa je regionalna multilateralna inicijativa, osnovana 2000. godine u Ankoni, sa ciljem unapređenja regionalne saradnja među državama jadranskog i jonskog regiona. Okuplja osam država: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrtvatsku, Grčku, Italiju, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju.
U okviru međuparlamentarne saradnje organizuju se ad hoc skupovi na najvišem nivou, jedanput godišnje u zemlji koja predsedava inicijativom. Republika Srbija predsedava Jadransko-jonskom inicijativom u periodu od juna 2011. godine do maja 2012. godine, a od 1. juna 2012. godine, predsedavanje preuzima Republika Slovenija.