25. novembar 2010. Učesnici javnog slušanja

25. novembar 2010. Učesnici javnog slušanja

Četvrtak, 25. novembar 2010.

Održan skup o ulozi medija u borbi protiv nasilja nad ženama

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, Odbor za ravnopravnost polova organizovao je u Domu Narodne skupštine javno slušanje na temu: „Uloga medija u borbi protiv nasilja nad ženama.


Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, Odbor za ravnopravnost polova organizovao je u Domu Narodne skupštine javno slušanje na temu: „Uloga medija u borbi protiv nasilja nad ženama.“

U svom obraćanju na početku skupa, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović istakla je da je u Srbiji od početka godine ubijeno 26 žena, da je svaka treća žena u Srbiji žrtva fizičkog nasilja u porodici, a svaka druga žrtva psihičkog nasilja. Ovi podaci govore da je nasilje nad ženama veliki društveni problem, što obavezuje sve državne organe, medije, međunarodne i nevladine organizacije da se više angažuju u stvaranju društva bez nasilja.

Ukazala je i da broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama, koji je za četiri puta veći u odnosu na 2004. godinu, govori o promenjenom odnosu društva prema ovom problemu.

Predsednica Narodne skupštine je rekla da Srbija ima institucionalne okvire za borbu protiv nasilja nad ženama, koji su ugrađeni u zakone o: radu, ravnopravnosti polova, zabrani diskriminacije, Porodični zakonik, Krivični zakonik i druge.

Prema njenim rečima, mediji treba aktivno da učestvuju u iskorenjivanju shvatanja nasilja nad ženama kao kulturološke neminovnosti i da promovišu ideju zaštite žrtava nasilja jer je nasilje nad ženama zločin. Svaka informacija o tome treba da nosi jasnu poruku da je reč o kršenju osnovnih ljudskih prava i dostojanstva, naglasila je Slavica Đukić-Dejanović.

Predsednica Odbora za ravnopravnost polova dr Gordana Paunović-Milosavljević ukazala je da u Srbiji 70 odsto žena doživi neki oblik nasilja u toku godine. Da bi se takvo stanje izmenilo neophodno je da se promeni, pre svega, svest ljudi, a mediji imaju veliku ulogu u tome.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Snežana Lakićević predstavila je plan za saradnju Saveta sa medijima u borbi protiv nasilja nad ženama i najavila da će Vlada do kraja godine usvojiti strategiju za sprečavanje nasilja nad ženama. Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Snežana Stojanović-Plavšić iznela je stavove ovog ministarstva o ulozi medija u borbi protiv nasilja nad ženama.

U ime Radne grupe za prava deteta Milica Vojić-Marković ukazala je da je u porastu nasilje nad decom, najčešće u porodici, kao i da su deca izložena više emocionalnom nego fizičkom nasilju. Istakla je da je našoj zemlji potreban celovit zakon o zaštiti prava dece.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da se rodna ravnopravnost, kao i nasilje nad ženama, tretiraju prevashodno kao žensko pitanje i da u medijima preovlađuju stereotipi o ženama. U ime Nezavisnog udruženja novinara Srbije Jelka Jovanović je istakla da mediji odslikavaju prilike u društvu i da bi na ovakvim skupovima trebalo da učestvuju i predstavnici medija, kao kreatori javnog mnjenja.

U radu skupa učestvovali su članovi Odbora za ravnopravnost polova i drugi narodni poslanici, kao i predstavnici Uprave za rodnu ravnopravnost i Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova. O svojim iskustvima u radu govorile su predstavnice komisija i saveta za rodnu ravnopravnost Niša, Čačka i Novog Pazara.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31