7. mart 2014. Skup o perspektivama održivosti finansiranja podrške deci i ranjivim grupama korisnicima usluga socijalne zaštite

7. mart 2014. Skup o perspektivama održivosti finansiranja podrške deci i ranjivim grupama korisnicima usluga socijalne zaštite

Petak, 7. mart 2014.

Održan skup o perspektivama održivosti finansiranja podrške deci i ranjivim grupama korisnicima usluga socijalne zaštite

Skup na temu: Perspektive održivosti finansiranja podrške deci i ranjivim grupama korisnicima usluga socijalne zaštite, održan je danas u Domu Narodne skupštine.


Otvarajući skup, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović je istakao značaj teme finansijske podrške deci i ranjivim društvenim grupama, posebno u uslovima ekonomske krize. Predsednik Stefanović je ocenio da jedan od državnih prioriteta treba da bude uspostavljanje jedinstvenog fonda za socijalno uključivanje, koji bi sva sredstva objedinio na jednom mestu i time omogućio bolju i delotvorniju upotrebu sredstava i socijalnu inkluziju osetljivih kategorija stanovništva. Predsednik Narodne skupštine je zaključio da je bitno da se zakonski definiše uloga takvog fonda i mehanizmi njegovog funkcionisanja.
Učesnicima skupa se obratio i direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lot (Michel Saint-Lot), navodeći da, prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji, deca čine samo 17 odsto populacije, i da je čak trećina dece u Srbiji izložena siromaštvu. Sveobuhvatna i sistemska podrška deci i siromašnim porodicama je neophodna, naveo je Sen-Lot i dodao da bi formiranje jedinstvenog fonda za socijalno uključivanje dalo značajan doprinos tome. Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji je ukazao i da je u prethodnom periodu dosta urađeno na unapređenju položaja dece u društvu, pre svega na zakonodavnom polju.
Na skupu su učestvovali narodni poslanici, predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa civilnim društvom, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, kao i predstavnici nevladinih organizacija i stručne javnosti.
Tokom izlaganja učesnika, dat je pregled stanja finansiranja usluga socijalne zaštite u Srbiji, mogućnosti finansiranja usluga socijalne zaštite iz budžeta i pregled projektovanih programa podrške civilnom sektoru od strane međunarodnih razvojnih partnera. Predstavljena je i Studija opcija za uspostavljanje Fonda za socijalno uključivanje.
Učesnici skupa su se tokom diskusije osvrnuli na probleme finansiranja podrške porodicama, organizacijama civilnog društva, na moguća rešenja i neophodne aktivnosti koje je potrebno preduzeti u narednom periodu. Otvorena su pitanja problema finansiranja usluga socijalne zaštite u uslovima ekonomske krize, kao i mogućnosti za delotvorniju potrošnju i efikasniju kontrolu raspodele budžetskih sredstava na nacionalnom i lokalnom nivou.
Učesnici skupa su se složili da je neophodno uspostaviti novi institucionalni mehanizam, fond za socijalno uključivanje, koji bi omogućio efikasniju raspodelu finansijskih sredstava za podršku korisnicima socijalne zaštite.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31