27. mart 2014. Učesnici seminara

27. mart 2014. Učesnici seminara

Petak, 28. mart 2014.

Održan seminar o ulozi parlamenata u smanjenju pretnji od malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu

Dvodnevni seminar na temu „Uloga parlamenata u smanjenju pretnji od malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu - dosadašnja iskustva i novi izazovi“ održan je u Domu Narodne skupštine.


Seminar je otvorio Konstantin Samofalov, član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine i član Odbora Parlamentarnog foruma o lakom i malokalibarskom naoružanju. Samofalov je naglasio da narodni poslanici imaju ključnu ulogu u uspešnoj implementaciji politika koje imaju za cilj smanjenje pretnji od malokalibarskog i lakog naoružanja. U Srbiji su, u poslednje vreme, organizovane brojne kampanje za podizanje svesti o pretnjama koje postoje od ove vrste oružja rekao je Samofalov i ukazao na značaj harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa evropskim propisima, posebno imajući u vidu da je Srbija buduća članica Evropske unije.
Učesnicima seminara obratila se i Irena Vojačkova Solorano, stalni koordinator UN u Srbiji i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji. Ona je govorila o značaju redovnog objavljivanja izveštaja koji sadrže podatke o malokalibarskom i lakom naoružanju u zemljama Zapadnog Balkana. U tom smislu, u Srbiji je učinjen veliki napredak i postignut najviši nivo transparentnosti, rekla je Vojačkova Solorano.
O aktivnostima Parlamentarnog foruma o lakom i malokalibarskom naoružanju govorila je Tereza Dibek.
Prvog dana rada, učesnici su razmenili mišljenje o ulozi parlamenata o nadzoru kontrole izvoza oružja i benefitima i najboljoj praksi u oblasti uništavanja malog i lakog naoružanja i municije.
Drugog dana rada, na seminaru se diskutovalo o rešavanju problema viška municije na Zapadnom Balkanu i unapređenju politika borbe protiv nezakonite trgovine malim i lakim naoružanjem. Predstavljena su i iskustva iz kampanje za prikupljanje malog i lakog naoružanja i razmenjena mišljenja o tome kako parlamentarci mogu doprineti njenom uspehu.
Na seminaru su učestvovali članovi parlamenata država Zapadnog Balkana, Švedske, Burkine Faso i Urugvaja, kao i eksperti iz oblasti kontrole malokalibarskog i lakog oružja iz regiona i šire, predstavnici međunarodnih i organizacija civilnog društva.
Seminar je organizovan uz podršku Parlamentarnog foruma iz Švedske (Parliamentary Forum on SALW), UNDP/SEESAC i Narodne skupštine Republike Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31