20. februar 2014. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa članovima ad hoc Komiteta PSSE

20. februar 2014. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa članovima ad hoc Komiteta PSSE

Četvrtak, 20. februar 2014.

Održan sastanak predsednika Narodne skupštine i članova ad hoc Komiteta PSSE

Uoči vanrednih parlamentarnih izbora, predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović sastao se sa članovima ad hoc Komiteta PSSE za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji.


U uvodnom delu sastanka Stefanović je predstavio rezultate koje je parlament postigao u proteklih osamnaest meseci, posebno ističući prošlogodišnju posetu Predsednika PSSE Žan Klod Minjona, koju, kako naglašava, smatra velikim danom za srpski Parlament i snažnim priznanjem ostvarenog napretka. Stefanović ističe i izveštaj Evropske Komisije, koji je najpozitivniji koji je Srbija, ali i Narodna skupština ikada dobila. U njemu je Parlanment ocenjen kao najtransparentnija institucija u Srbiji, a to je obezbeđeno, pre svega mogućnošću da se putem ditrektnih internet video prenosa, prati kompletan rad.
Takođe, naglašava Stefanović, Parlament je usvojio nekoliko izuzetno značajnih konvencija. Jedna od njih je da seksualni delikti nad maloletnim licima ne zastarevaju, a tu je i Istambulska konvencija kojom se sprečavaju krivična dela nad ženama.
Govoreći o statusu žena, Stefanović ističe da je mnogo urađeno na podsticanju političke aktivacije žena. Parlament čini 30 procenata žena narodnih poslanika, a cilj je da taj broj bude i veći, kaže Stefanović. Da smo odlučni u toj nameri, svedoči i izborna lista Srpske napredne stranke, za odbornike skupštine grada Beograda, čiji sam potpredsednik, na kojoj se nalazi 43 procenata žena, istakao je Stefanović. Kao značajan korak u osnaživanju prava žena, Stefanović ističe i osnivanje Ženske parlamentarne mreže. Takođe, Parlament ima veliki broj predstavnika nacionalnih manjina, a očekuje se da se na izborima 16. marta nađu četiri, a možda i pet manjinskih lista, rekao je Stefanović i podsetio da je izborni cenzus za manjine 0,4 odsto, što je lako dostižno.
Stefanović očekuje da će u narednim mesecima biti usvojeno između 20 i 25 novih zakona koji će unaprediti ekonomsku situaciju u zemlji i koji će omogućiti da više investitora ulaže u Srbiju. Učinićemo naše zakone malo liberalnijim i omogućićemo investitorima da se osećaju kao kod kuće. Liberalniji zakoni bi trebalo da podstaknu samozapošljavanje, i omoguće podsticanje otvaranja malih i srednjih preduzeća, koje smatramo kamenon temeljacem razvoja naše industrije i naše privrede, kaže Stefanović.
Član Komiteta PSSE Igor Ivanovski, uputio je pohvale dr Nebojši Stefanoviću, za veliki napredak koji je učinjen za vreme njegovog mandata kao predsednika Parlamenta, a član ad hoc Komiteta Pedro Agramunt, je u ime delegacije pitao Stefanovića, šta je razlog za raspisivanje izbora. On se osvrnuo na činjenicu da je od proteklih deset, sedam izbora prevremeno raspisano. Stefanović je izjavio da je cilj raspisivanja vanrednih izbora, to što je stečen utisak da reforme moraju i mogu mnogo brže i temeljnije da se sprovode, i da su predstojeći izbori šansa da se obezbedi stabilna većina. To je od posebne važnosti, kaže Stefanović, jer na usvajanje čekaju zakoni, a koji neće biti tako popularni. On je naglasio da nije postojao objedinjeni stav o predlozima zakona o stečaju i radu, a to su zakoni koji, kaže Stefanović, predstavljaju osnovu za uspešne reforme.
Stefanović je, takođe, naglasio da veruje da će ova, biti jedna od najčistijih predizbornih kampanja, jer je Nacionalno regulatorno telo zabranilo korišćenje bilo čijeg lika u negativnom kontekstu.
Odgovarajući na pitanje na koji način je u predizbornoj kampanji zastupljena tema pridruživanja Evropskoj uniji, Stefanović je rekao da trenutno samo jedna stranka, odnosno DSS ne podržava evriontegracije, i da građani shvataju da je priključenje Uniji poželjno, zbog postizanja standarda koji omogućavaju da se krećemo napred. On ocenjuje da je pregovarački tim Srbije dobro pripremljen i veruje da možemo postati punopravna članica 2020. godine.
Na sastanku je otvorena i tema statusa Kosova, a Stefanović je istakao da Srbija ostaje pri stavu da neće priznati samoproklamovanu nezavisnost Kosova, i da se nada da će pregovori biti nastavljeni.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2