19. februar 2014. Sastanak narodnog poslanika dr Milorada Mijatovića sa članovima sindikata Kraljevine Švedske

19. februar 2014. Sastanak narodnog poslanika dr Milorada Mijatovića sa članovima sindikata Kraljevine Švedske

Sreda, 19. februar 2014.

Održan sastanak narodnog poslanika Milorada Mijatovića i članova sindikata Kraljevine Švedske

Na sastanku, na kome je osnovna tema bila Socijalni dijalog-odnos sindikata i parlamenta, narodni poslanik Milorad Mijatović je ukazao na značaj saradnje i razmene iskustava između Kraljevine Švadske i Republike Srbije u oblasti sindikalnog delovanja i socijalnog dijaloga.


On je rekao da saradnja koja postoji između švedskih sindikata, udruženja poslodavaca i predstavnika samostalnih sindikata Srbije, veoma značajna, posebno istučući taj značaj iz ugla člana Socijaldemokratske partije. Važnost takvih razgovora i saradnje posebno dobija na značaju zbog činjenice da je Srbija počela pristupne pregovore sa Evropskom unijom i da se već u aprilu očekuju prvi konkretni razgvori o poglavljima 23, 24 i 32. Takođe, Švedsko iskustvo može biti značajno i u trenutku kada je pred nama usvajanje zakona o radu jer je cilj dobiti što kvalitetniji, reformski zakon, koji neće umanjivati stečena prava zaposlenih.
Šef kancelarije za sindikate u Zapadnoj Švedskoj, Krister Anderson (Krister Andersson) rekao je da je zajednički projekat i saradnja od velike koristi, ne samo za Srbiju, već i za Švedsku. On međutim ističe da pored sve želje da pomognu savetima i primerom svoje prakse Srbiji, naša zemlja, mora da izabere svoj put, prateći potrebe i zahteve situacije u zemlji, koji su uvek specifični i kao takvi traže specifična rešenja. On ipak veruje da će Srbija uspešno prevazići sve prepreke koje nosi usklađivanje sa evropskim standardima, jer kako kaže Srbija ima jake sindikate u poređenju sa mnogim zemljama.
Narodna poslanica Slavicа Savić je postavila pitanje da li u Švedskoj kolektivni ugovori imaju značaj i da li su na nacionalnom nivou i da li ih ima u privrednim društvima, i na njega dobila pozitivan odgovor. Sastanku su prisustvovali prof dr Vladimir Marinković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić i Predsednik samostalnih sindikata Vojvodine, Miodrag Bardonjić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31