Utorak, 26. februar 2019.

Održan sastanak Odbora za evropske integracije sa delegacijom Odbora za evropska pitanja Parlamenta Republike Slovačke

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa delegacijom Odbora za evropska pitanja Parlamenta Republike Slovačke, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Glavne teme sastanka bile su proces Srbije u okviru evropskih integracija, odnosi Srbije sa zemljama u regionu, dijalog Beograda i Prištine, ali i stanje u Evropskoj uniji i izborima koje se očekuju u Evropskom parlamentu u maju ove godine.

Članovi Odbora, na čelu sa Nenadom Čankom, naveli su da je Srbija do sada otvorila 16 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, a dva odbijena zbog izbora Evropskog parlamenta, zbog kojih će, između ostalog, biti odložen i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Luboš Blaha, predsednik Odbora za evropska pitanja Parlamenta Republike Slovačke, zajedno sa članovima delegacije, interesovao se za dijalog Beograda i Prištine, te li će takse od 100 odsto na teritoriji Kosova i Metohije na robu iz Srbije biti ukinute.

Gordana Čomić navela je da se po pitanju Kosova i Metohije mora naći sporazum, koji će biti kompromis obe strane, te da se dijalog mora nastaviti. Istakla je da su posledice uvođenja taksi, kršenje CEFTE, slobodno kretanje kapitala, ali i kršenje obaveza Kosova prema Briselu i milionski gubici na mesečnom nivou srpskih, albanskih i privrednika drugih zemalja koje svoja preduzeća imaju na teritoriji Srbije.

Dušica Stojković je na pitanje na koji način bi Slovačka mogla da podrži Srbiju na evropskom putu istakla da bi Srbiji od velikog značaja bila finansijska sredstva iz fondova Evropske unije, kako bi se unapredile reforme i ojačala poljoprivreda u Srbiji. U obraćanju se zahvalila na podršci koju Slovačka pruža Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i dodala da Srbija ceni što Slovačka podržava način rada da se bilateralna pitanja zemlje rešavaju van Evropske unije.

Blaha je naveo da će Slovačka nastaviti da podržava Srbiju u procesu evrointegracija i da podržava proširenje Evropske unije. Dodao je i to da će Slovačka nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine, da ne priznaje takozvanu državu Kosovo, te da ih neće priznati u međunarodnim organizacijama.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja