29. maj 2016.  Učesnici okruglog stola „Zemlje Zapadnog Balkana i borba protiv terorizma“

29. maj 2016. Učesnici okruglog stola „Zemlje Zapadnog Balkana i borba protiv terorizma“

Nedelja, 29. maj 2016.

Održan okrugli sto posvećen borbi protiv terorizma

U okviru Regionalnog molitvenog doručka, danas je u Domu Narodne skupštine održan okrugli sto pod nazivom „Zemlje Zapadnog Balkana i borba protiv terorizma“.


Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković je, u ime domaćina, Narodne skupštine, istakao važnost globalne borbe protiv terorizma, posebno naglasivši potrebu za saradnjom prilikom realizacije projekata i inicijativa iz regiona Zapadnog Balkana, a koje toj borbi treba da doprinesu.

„Zemlje Zapadnog Balkana moraju da definišu svoju ulogu u borbi protiv terorizma, jer se po tom pitanju nalazimo na istom putu kao i ostatak sveta. Srbija je deo Evrope, sa ciljem da bude član EU, pa stoga želimo da damo svoj doprinos u ovoj borbi“, istakao je Marinković.

O bezbednosnim prilikama u Srbiji, regionu i svetu govorili su ministar odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević i direktor policije Vladimir Rebić, koji su učesnike okruglog stola upoznali sa karakteristikama terorizma danas, migrantskom krizom kao izvorom terorizma, ali i sa potencijalom regiona Zapadnog Balkana za doprinos međunarodnoj borbi protiv terorizma.

Na skupu su o vezama korupcije, kriminala i terorizma, kao i izazovima sa kojima se suočavaju, ne samo državni organi, već i čitava društva, govorili ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Goran Danilović, poslanik albanskog parlamenta Fatmir Metiu, ministar odbrane Makedonije Zoran Jolevski, direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić, poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović, predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i regionalnu saradnju Republike Srpske Branislav Borenović, bivši gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović i američki kongresmeni.

Učesnici okruglog stola složili su se da je potrebno podržati jačanje regionalne i međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma, podržati borbu protiv siromaštva u regionu i zaustaviti jačanje desničarskih ideja, koje mogu biti generator terorističkih akata. Ocenjeno je da je potrebno jačanje političkih elita za borbu protiv terorizma i razbijanje veze između korupcije, kriminala i terorizma. Zemlje Zapadnog Balkana spremne su za saradnju u borbi protiv terorizma, kako na regionalnom, tako i na međunarodnom planu, imajući u vidu da je terorizam danas globalni problem, zaključeno je na skupu.

Okrugli sto „Zemlje Zapadnog Balkana i borba protiv terorizma“ okupio je predstavnike ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, direktore policija i parlamentarce iz regiona, kao i predstavnike američkog Kongresa i nemačkog Bundestaga.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja