15. novembar 2022. Održan Treći sastanak Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine

15. novembar 2022. Održan Treći sastanak Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine

Utorak, 15. novembar 2022.

Održan Treći sastanak Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine

Treći sastanak Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, održan je danas, putem video linka.


Sastankom je predsedavala potpredsednica Narodne skupštine i kopredsedavajuća Komisiji Sandra Božić, a prisustvovali su i članovi Komisije, potpredsednici Narodne skupštine Borko Stefanović, Snežana Paunović i Elvira Kovač.

Sandra Božić je pozdravila učesnike sastanka u ime predsednika Narodne skupštine dr Vladimira Orlića, narodnih poslanika i u svoje ime, i izrazila zadovoljstvo održavanjem sastanka, nakon tri godine pauze, usled pandemije korona virusa.

Božić je istakla da su odnosi između Srbije i Kine na najvišoj tački u svojoj istoriji, na nivou sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koje je na parlamentarnom planu konkretizovano potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa i Protokola o uspostavljanju Komisije. „Time smo potvrdili da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dve zemlje, navela je Božić i dodala da je „uspostavljanjem Komisije stvoren odličan okvir za unapređenje saradnje između radnih tela, poslaničkih grupa prijateljstva i delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama“.

Potpredsednik Stalnog Komiteta Svekineskog narodnog kongresa i kopredsedavajući Komisiji Hao Mingđin istakao je, da su uprkos geografskoj udaljenosti Srbija i Kina čelični prijatelji i sveobuhvatni strateški partneri. Ocenio je da je ovaj vid međuparlamentarne saradnje od uzajamne koristi za oba parlamenta i dodao da je kineska strana spremna da nastavi dobar trend intenzivne razmene kontakata između zakonodavnih tela.

Sagovrnici su se složili da o izvanrednim odnosima svedoče redovne uzajamne posete na najvišem nivou, kako predsednika dve države, Alekandra Vučića i Si Đinpinga, tako i zvaničnika Vlade, ali i preko 100 realizovanih godišnjih poseta političkih i privrednih delegacija.

Posebno je istaknut značaj uzajamne podrške vitalnim interesima Srbije i Kine na multilateralnom planu, u okviru međunarodnih organizacija.

Na Trećem sastanku Komisije razmatrane su teme očuvanja osnovnih principa međunarodnog prava i saradnje u multilateralnim organizacijama, saradnja u oblasti trgovine, turizma i kulture, a razmenjena su i iskustva o dborom upravljanju.

Božić i Stefanović su se zahvalili na principijelnom stavu Kine po pitanju Kosova i Metohije, i poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na podršci Srbiji po pitanju zahteva za članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama. Istakli su i da Srbija snažno podržava teritorijalni integritet Kine i politiku „jedne Kine“ i stav da su Tajvan, Šinza i Sinđang neodvojivi delovi kineske teritorije.

Božić je posebno ocenila veliku važnost naše uzajamne podrške na međunarodnom planu i isticanju poštovanja međunarodnog javnog prava, posebno u ovim specifičnim globalnim političkim okolnostima.

Elvira Kovač je ukazala na dosadašnju uspešnu trgovinsko-ekonomsku saradnju i povećanje obima robne razmene, kako na bilateralnom planu, tako i u okviru inicijative „Pojas i put“, koja obuhvata privredne odnose Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, u kojoj je Srbija aktivan partner.

Snežana Paunović se osvrnula na dosadašnje uspešne zajedničke projekte Srbije i Kine u oblastima saobraćaja, infrastrukture, energetike i rudarstva.

Zaključujući Treći sastanak Komisije, kopredsedavajuća Komisiji Sandra Božić je ocenila da ova Komisija predstavlja odličan okvir za unapređenje svestrane saradnje između naših parlamenata, imajući u vidu da su razmotrene veoma važne i aktuelne teme za obe zemlje, kao i da su razmenjena iskustva koja su veoma važna u suočavanju sa savremenim izazovima, što istovremeno predstavlja i konkretne korake na putu produbljivanja i proširivanja naših bilateralnih odnosa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja