Ponedeljak, 3. decembar 2007.

Održan Okrugli sto povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Na inicijativu Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, održan je okrugli sto povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.Na inicijativu Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, održan je okrugli sto povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Tema okruglog stola, ove godine, je zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Otvarajući okrugli sto, predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić istakao je da bi plata umesto socijalne pomoći trebalo da bude moto za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Srbiji. Dulić je podvukao da će se zapošljavanjem većeg broja osoba sa hendikepom, njima dati mogućnost aktivnijeg učešća u društvenim dešavanjima i postići značajna ušteda za državu. ''Učinimo da se osobe sa invaliditetom osećaju kao sastavni deo društva, da ispune svoje snove i ostvare svoje talente'', poručio je Dulić.

Predsednik Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović naveo je da u Srbiji živi više od 500 000 osoba sa invaliditetom i da je preko 80 odsto njih nezaposleno, a da će 2008. godina biti posvećena boljem zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici nadležnih ministarstava, Nacionalne službe zapošljavanja, UNDP-a za Srbiju, kao i predstavnici više udruženja invalida.

Državni sekretar ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Vladimir Ilić predstavio je Nacrt zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

U nastavku rada, posle izlaganja predstavnika, otvorena je diskusija u kojoj su se učesnici složili sa ocenom da je neophodno da Skupština Srbije u što skorijem periodu donese više zakonskih akata koji će unaprediti položaj osoba sa invaliditetom.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 13. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja