20. novembar 2014. Javno slušanje u organizaciji Odbora za prava deteta

20. novembar 2014. Javno slušanje u organizaciji Odbora za prava deteta

Četvrtak, 20. novembar 2014.

Održano javno slušanje u organizaciji Odbora za prava deteta

U organizaciji Odbora za prava deteta, u Domu Narodne skupštine održano je javno slušanje na temu „25 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta – rešavanje problema dece čiji se život i rad odvija na ulici“ povodom Svetskog dana deteta.


Predsednica Odbora za prava deteta Maja Gojković otvorila je javno slušanje i istakla da današnje javno slušanje predstavlja korak napred ka rešavanju problema dece koja su izložena iskorišćavanju, zloupotrebama i diskriminaciji. Predsednica Odbora navela je da zabrinjavaju podaci o broju siromašne dece, kako u Srbiji tako i u regionu, među kojima su posebno ugrožena „deca ulice“. Gojković je navela da ovo javno slušanje predstavlja priliku da se sagledaju mogućnosti za unapređenje mehanizama zaštite ove osetljive grupe i naglasila da je taj cilj moguće postići strateškim i dugoročnim planiranjem mera i aktivnosti svih društvenih aktera, zakonodavne izvršne i sudske vlasti, lokalnih samouprava, a uz pomoć organizacija civilnog društva. Ona je istakla da je važno ovu decu uočiti kao žrtve, a ne kao prestupnike i umesto sankcija pružiti im zaštitu. Predsednica Gojković je navela da je Narodna skupština posvećena stvaranju zakonskih preduslova da se prava dece dodatno unaprede primenjujući evropske standarde i obaveze koje su preduzete potvrđivanjem Konvencije o pravima deteta. Maja Gojković je ukazala i na potrebu da se u okviru nadležnosti Vlade sagledaju mogućnosti za izmenu zakona koji bi još bolje definisali pravnu vidljivost dece ulice. Predsednica Odbora poručila je da će Odbor za prava deteta nastaviti da mobiliše sve resurse u društvu, u cilju građenja zdravog i tolerantnog društva, u kome će prioritet biti stvaranje jednake šanse za svu decu.

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandar Vulin ocenio je da se kvalitet jednog društva meri time kako se ono odnosi prema najslabijima. On je naveo da je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike prepoznalo potrebu da se odgovori na problem dece ulice i u tom cilju formiralo radne grupe u okviru socijalnih centara. On je naveo i da će u cilju zaštite dece i njihovog najboljeg interesa biti izmenjeni zakoni koji to obezbeđuju. Ministar Vulin je rekao da je tokom prošle godine 60 dece sklonjeno sa ulice i istakao da će Ministarstvo nastaviti da radi u istom smeru. On je obavestio učesnike skupa i da je tokom prošle godine usvojeno 154 dece, dodajući da se očekuje da do kraja ove godine taj broj bude 180.

Jolanda San Hose, šef I sektora operacija Delegacije EU u Republici Srbiji istakla je da Evropska unija posebnu pažnju posvećuje pravima deteta i da se mora posebna pažnja posvetiti njihovim najboljim interesima. Ona je navela da EU kroz proces stabilizacije i pristupanja prati nivo zaštite prava deteta
Majkl Sent Lot, direktor UNICEF-a za Srbiju ocenio je da je pre 25 godina svet učinio vanrednu obavezu prema deci usvajanjem Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta.
Nada Lazić, član Odbora i moderator javnog slušanja ocenila je da „deca ulice“ predstavljaju jedan od najvećih socijalnih problema u našem društvu, dodajući da je komunikacija između svih segmenata društva, a posebno osluškivanje mladih od najvećeg značaja za zaštitu prava dece.
Učesnicima skupa obratile su se i Gordana Stevanović, zamenik Zaštitnika građana za prava deteta, Milica Đorđević, direktorka Centra za integraciju mladih i Andrea Žeravčić, direktorka kancelarije Save the children u Beogradu.

Javnom slušanju su prisustvovali narodni poslanici, Gradskog centra za socijalnu zaštitu, Međunarodne organizacije rada, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, UNICEF-a, Centra za prava deteta, Građanske inicijative, kao i nevladinog sektora.

Javno slušanje organizovano je uz podršku UNICEF-a i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) kroz Projekat pod nazivom: “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”, koji se sprovodi u saradnji Narodne skupštine i ove dve organizacije.Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Četvrtak, 20. novembar 2014. | javno slušanje: 25 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta – rešavanje problema dece čiji se život i rad odvija na ulici 20.11.2014.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
subota, 19. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja