23. decembar 2014. Učesnici javnog slušanja o upravljanju sredstvima iz IPA-2 fondova

23. decembar 2014. Učesnici javnog slušanja o upravljanju sredstvima iz IPA-2 fondova

Utorak, 23. decembar 2014.

Održano javno slušanje o upravljanju sredstvima iz IPA-2 fondova

U organizaciji Odbora za evropske integracije, održano je javno slušanje na temu: „Upravljanje sredstvima iz IPA-2 fondova“.


Javnom slušanju su prisustvovali narodni poslanici, poslanici parlamenata Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, predstavnici lokalnih samouprava u Srbiji, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i stručna javnost.

Predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić, otvarajući javno slušanje je istakao da je korišćenje pretpristupnih fondova Evropske unije od velikog značaja za Srbiju i da se u periodu od 2014. do 2020. godine, realizuje kroz IPA-2 fondove. Senić je ukazao da je Srbija do sada najviše od svih država Zapadnog Balkana koristila sredstva iz IPA fondova, i da je nivo iskorišćenosti čak 92 odsto. Predsednik Odbora za evropske integracije je ukazao i na značaj ostvarivanja saradnje država Zapadnog Balkana u zajedničkom korišćenju IPA fondova.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije i nacionalna IPA koordinatorka Jadranka Joksimović istakla je važnost podizanja vidljivost i razumevanja javnosti o IPA fondovima, imajući u vidu njihovu značajnu ulogu u sprovođenju reformskih procesa u Srbiji. Jadranka Joksimović je istakla da je u toku priprema za korišćenje novog instrumenta za pretpristupnu pomoć, IPA-2, za period od 2014. do 2020. godine. Sredstva iz IPA-2 će biti korišćena u skladu sa sektorskim pristupom, a podržavaće i regionalnu i prekograničnu saradnju, navela je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije i nacionalna IPA koordinatorka. Joksimović je istakla i da su dva neophodna preduslova za uspešno korišćenje IPA-2 fondova kvalitetan proces programiranja (definisanje prioriteta i kreiranje projekata) i unapređenje administrativnih kapaciteta za njihovo sprovođenje.

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković je u svom obraćanju istakao značajnu ulogu Narodne skupštine, odnosno Odbora za evropske integracije i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u procesu nadzora nad trošenjem sredstava iz IPA-2 fondova. Potpredsednik Narodne skupštine je ukazao i na mogućnost formiranja budžetske kancelarije, po uzoru na zemlje Zapadne Evrope, kako bi se efikasno kontrolisalo da li se namenski i svrsishodno troše sredstva iz pretpristupnih fondova.

Pregled stanja u upravljanju pretpristupnim fondovima i naredne korake u kreiranju institucionalnog okvira i unapređenju administrativnih kapaciteta, naveli su državni sekretar u Ministarstvu finansija Milovan Filimonović i zamenica direktora Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić.

O korišćenju pretpristupnih fondova govorili su i stručnjaci za korišćenje IPA fondova iz Srbije Ognjen Mirić i Malinka Ristevska iz Makedonije.

Regionalna parlamentarna iskustva predstavili su predsednik Odbora za evropske integracije u parlamentu Makedonije Nora Aliti, predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović i predsednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore Aleksandar Damjanović.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Utorak, 23. decembar 2014. | javno slušanje: Upravljanje sredstvima iz IPA-2 fondova 23.12.2014.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
subota, 19. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja