: 30. januar 2012. Javno slušanje na temu ”Narodna skupština na putu evropskih integracija”

: 30. januar 2012. Javno slušanje na temu ”Narodna skupština na putu evropskih integracija”

Ponedeljak, 30. januar 2012.

Održano javno slušanje o ulozi Narodne skupštine na putu evropskih integracija

Odbor za evropske integracije organizovao je 30. januara u Domu Narodne skupštine javno slušanje na temu ”Narodna skupština na putu evropskih integracija”.


Otvarajući skup, predsednik Odbora za evropske integracije Laslo Vargaistakao je da ovo prilika da se na isteku mandata sumiraju rezultati rada Narodne skupštine i Vlade. Odbor planira održavanje još dva javna slušanja na ovu temu.

Pozdravljajući učesnike javnog slušanja, predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica ĐukićDejanović naglasila je da je Narodna skupština u proteklom periodu usvojila veliki broj zakona i drugih akata kojima se zakonodavno-pravni sistem Srbije usklađuje sa pravnim sistemom Evropske unije.

Podsetila je da je Narodna skupština prirodno mesto za debatu o pristupanju Evropskoj uniji i sučeljavanje mišljenja i argumenata onih koji su za ili protiv Evropske unije.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević istakla je da je Srbija već imala koristi od procesa evropskih integracija jer je stvoren institucionalni i pravni okvir za bolje funkcionisanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i za rad nezavisnih regulatornih tela. Podsetila je da je Evropska unija najveći trgovinski partnerSrbije u proteklih nekoliko godina, a na prvom mestu su Italija i Nemačka.

U direktnim stranim ulaganjima u Srbiju najveći ulagači bile su Austrija, Norveška, Grčka, Nemačka, Italija, Holandija, Slovenija i Rusija. Zemlje Evropske unije bile su i najveći donatori u Srbiji sa 2,2 milijarde evra, istakla je Milica Delević.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izrazio je očekivanje da će Srbija u 2012. godiniispuniti neophodne uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. Podsetio je da je Evropska komisija konstatovala da su u Srbiji učinjeni krupni reformski koraci koji omogućavaju Komisijida Srbiji predloži status kandidata. Iako je 9. decembra prošle godine jasno konstatovan napredak,zaključeno je da je neophodno da se taj napredak nastavi i u dijalogu Beograda i Prištine. Tri ključna uslova su sprovođenje u praksi sporazuma koji su do sada sklopljeni, napredak u regionalnoj saradnji i omogućavanje Euleksu i Kforu da vrše mandat na celoj teritoriji Kosova i Metohije.

Dežer je, takođe, naglasio da borba protiv korupcije, reforme medija i pravosuđa i konkurentnost privrede moraju i dalje imati visok prioritet.

Predstavniciposlaničkih grupa koje čine skupštinsku većinu složili su se u oceni da evropski put Srbije nema alternativu i da sve napore treba usmeriti ka dobijanju statusa kandidata. Predstavnici opozicije, pak, kritikovali su Vladu, ali i politiku EU, za kojutvrde da se nepravedno odnosi prema Srbiji.

Šef Poslaničke grupe PUPS Momo Čolaković, iznoseći podatke o broju donetih zakona, zaključio je da nije moguće sve reformske zakone doneti u jednom skupštinskom sazivu i ukazao na značaj donetih zakona iz oblasti socijalne zaštite. Šef Poslaničke grupe manjina Balint Pastor rekao je da je dobijanje statusa kandidata tek početak procesa pridruživanja i izneo očekivanje da će Vlada Srbije imati hrabrosti da ispuni kriterijume za dobijanje tog statusa.

Šef Poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić postavio je pitanje zašto Srbija već nije dobila status kandidata za članstvo u EU, ako je tačno sve što je iznela direktorka Kancelarije za evropske integracije. Naveo je da niko ne zna tačno šta sadrže sporazumi potpisani sa Prištinom i naveo podatke da je tokom ovog mandata korupcija porasla za 40 odsto, da su opale i poljoprivredna i industrijska proizvodnja, a da je bez posla ostalo 300 hiljada ljudi.Predstavnik Poslaničke grupe Liberalno-demokratka partija Ivan Andrić kritikovao je Vladu zato što se, nakon ostavke potpredsednika Vlade za evropske integracije Božidara Đelića, niko u Vladi ne bavi evropskim integracijama. I pored slabosti EU, evropske integracije su najbolji put kojim Srbija može da ide, rekao je Andrić.

Predstavnik Poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević izneo je stav da je važno da Srbija nakon izbora dobije odgovornu i efikasnu vladu, koja će odbraniti nacionalne interese Srbije i obezbediti dobru međunarodnu poziciju zemlje. Naveo je da je Srbiji mesto u EU, ali da mora, pre svega, da se okrene sebi i rešava otvorene probleme.

U ime Poslaničke grupe DSS Slobodan Samardžić je istakao da bi Srbija trebalo da okrene „strateški list“ u procesu evrointegracija, zbog zahteva da se odrekne Kosova i Metohije i velike štete koju trpi primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.Ocenio je da je neophodno da naša zemlja preispita politiku evropskih integracija.

Ispred Poslaničke grupe Srpska radikalna stranka Dejan Mirović je rekao da je SRS apsolutno protiv ulaska Srbije u EU i da to nije dobar izbor. Podsetio je da je najveći spoljnotrgovinski partner Srbiji Rusija.

U ime Poslaničke grupe Ujedinjeni regioni Srbije Suzana Grubješić rekla je da nikada nije tvrdila da EU nema alternativu, ali da se mora znati šta ona realno predstavlja. Ne moramo sve da radimo zbog Brisela, rekla je Suzana Grubješić, već treba da se usredsredimo da uredimo državu.

Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić je ispred Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju naglasila da Srbija treba da pokaže da je spremna i sposobna da sve pregovore uspešno završi i dobije status kandidata za članstvo u EU. Takođe je iznela uverenje da će se pitanjem evropskih integracija baviti sve buduće vlade Srbije.

U raspravi su učestvovali narodni poslanici Zoran Krasić i Momir Marković, kao i predstavnici Evropskog pokreta u Srbiji.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja