16. decembar 2014. Učesnici javnog slušanja

16. decembar 2014. Učesnici javnog slušanja

Utorak, 16. decembar 2014.

Održano javno slušanje o stanju deponija u Republici Srbiji

U Domu Narodne skupštine održano je četvrto javno slušanje Odbora za zaštitu životne sredine na kome se diskutovalo o stanju deponija u Republici Srbiji.


Javno slušanje je otvorio predsednik Odbora za zaštitu životne sredine dr Branislav Blažić.

Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmila Šerović upoznala je učesnike javnog slušanja sa stanjem na deponijama u Srbiji i aktivnostima Ministarstva za naredni period. Radmila Šerović je ukratko predstavila Nacionalnu strategiju upravljanja otpadom koja je usvojena 2010. godine i istakla da se Strategija trenutno nalazi u fazi revizije radi usklađivanja sa evropskim standardima. Ona je navela da su u narednom periodu planirane izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom i ukazala na potrebu donošenja podzakonskih akata u ovoj oblasti.
Učesnicima javnog slušanja obratio se direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“, Užice Nedeljko Milosavljević i predsednica Upravnog odbora CEDEF-a Jovanka Arsić Karišić koja je govorila o štetnom uticaju koji deponije imaju na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ona je navela da CEDEF daje preporuke i sugestije kada su u pitanju deponije kao što su edukacija lokalnih samouprava i stanovništva, uspostavljanje projekata praćenja tokova otpada u Republici Srbiji, redukovanje odlaganja biorazgradivog otpada, rekultivacija starih deponija, formiranje regionalnih centara i izgradnja sanitarnih deponija kao i deponija za tretman medicinskog i farmaceutskog otpada. Predstavnica CEDEF-a ukazala je na značaj međuopštinske saradnje i u tom smislu istakla da CEDEF može da ponudi konkretne modele međuopštinskih sporazuma.
U radu javnog slušanja učestvovali su i potpredsednik Upravnog odbora Udruženja industrije otpada Srbije „Hrabri čistač“ Slobodan Cvetković i tehnički rukovodilac preduzeća Opticus NAUE Marko Popović, kao i predstavnici civilnog sektora.
Učesnici rasprave uglavnom su iznosili probleme na lokalnom nivou i diskutovali o mogućim načinima upravljanja deponijama i apelovali na veće pružanje podrške civilnom sektoru i učešće građana u donošenju odluka.

Javno slušanje održano je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), kroz projekat „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije“.Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Utorak, 16. decembar 2014. | javno slušanje: Deponije u Republici Srbiji 16.12.2014.