28. januar 2013. Učesnici javnog slušanja o medijskim slobodama (foto: TANJUG)

28. januar 2013. Učesnici javnog slušanja o medijskim slobodama (foto: TANJUG)

Ponedeljak, 28. januar 2013.

Održano javno slušanje o medijskim slobodama

U organizaciji Odbora za kulturu i informisanje, u Domu Narodne skupštine danas je održano javno slušanje na temu: ”Medijske slobode – nije vreme za ćutanje”. Skupu su, pored narodnih poslanika, prisustvovali predstavnici OEBS-a, novinarskih udruženja i novinari.


Javno slušanje otvorila je predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović koja je pozdravila je učesnike skupa i istakla da je organizovanje ovog javnog slušanja dokaz da Narodna skupština reaguje na ugrožavanje medijske slobode. Podsetila je da su narodni poslanici, na intervenciju novinarskih udruženja, izbacili iz Zakona o javnim preduzećima odredbu kojom je lokalnim samoupravama bilo omogućeno da osnivaju medije, a u Krivičnom zakoniku ukinuta je kleveta i zadržano krivično delo za pretnje novinarima.
“I pored tržišta novca, medija ili informacija, medijskog kapitala ili svakog drugog, naš prioritet treba da bude uspostavljanje tržišta ideja. Samo slobodno pluralističko društvo, otvoreno za različite ideje, predstavlja suštinski okvir za zdrav demokratski sistem”, rekla je Vesna Marjanović. Po njenoj oceni, sloboda izražavanja često je u konfliktu sa pravom na privatnost, na dostojanstvo ličnosti i na ugled, kao i sa potrebom društva da zaštiti poredak i moralne i etičke vrenosti. Stoga društva moraju da traže mehanizme i forme zaštite od govora mržnje i ekstremnih primera pretnji nasiljem, ali je ograničenje slobode govora delikatno pitanje i teško je utvrditi granicu i kriterijume kada se odlučuje o njihovoj neophodnosti, zaključila je predsednica Odbora za kulturu i informisanje.

Uvodna izlaganja podneli su Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja, Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a, Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značajan i zaštitu podataka o ličnosti, Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i Saša Janković, zaštitnik građana Republike Srbije.

Bratislav Petković je u svom obraćanju istakao da svako ima pravo na informaciju i da je država tu da pomogne medijima i ta pomoć će, kako je rekao, biti dostupna svima. Najavio je skoro donošenje zakona u oblasti informisanja i najavio javnu raspravu o njima.

Ljiljana Smajlović je poručila da je dobro da se donose zakoni koji će odgovarati političarima i kad ne budu na vlasti i zato je profesionalna štampa neophodna, isto kao što su neophodne i nezavisne sudije. Podsetila je da na Vladi Srbije još nije razmatran izveštaj predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać o korupciji u medijima, iako je to vladajuća koalicija obećala.
Po mišljenju Vukašina Obradovića, pitanje slobode medija i slobodnog izražavanja prevazilazi stranačke interese i zato se rasprava o medijskim slobodama ne sme pretvoriti u stranačko prepucavanje, već treba da donese odgovore na pitanja od opšteg javnog interesa. Istakao je da je javno određivanje Narodne skupštine prema pretnjama i napadima na medije i ukazivanje na njihovu štetnost mnogo delotvornije od zabrane i sličnih administrativnih mera. Poručio je da od narodnih poslanika očekuje da se odlučno založe za odgovorne medije i demoktratsko otvoreno društvo u kojem niko neće strahovati zbog izgovorene reči ili nacionalne pripadnosti.
Rodoljub Šabić je ocenio da su u procesu uređivanja medijske scene u Srbiji ključne tri stvari: povlačenje države iz vlasništva u medijima, uvođenje transparentnosti vlasničke strukture u medijima i autointervencija samih novinara kako bi se sprečilo izveštavanje sa sadržajem govora mržnje ili nepristojne komunikacije. Dodao je da javna kritika ne podrazumeva pretnje i pravljenje spiskova nepodobnih, ali da nije problem samo u govoru mržnje, već i u kršenju zakona koji zabranjuju navođenje podataka o nacionalnoj ili sekualnoj pripadnosti.
Saša Janković je rekao da je sloboda izražavanja demokratski imperativ, ali da i ona mora imati ograničenja, na primer u slučajevima kada se iza te slobode zaklanjaju nestine ili uvrede. Istakao je da i predstavnici vlasti moraju da vode računa o poštovanju zakona i zatražio aktivniju ulogu države u propisivanju i praktikovanju onog što je dozvoljeno i procesuiranju onog što je nedozvoljeno, kao i veće zalaganje novinarskih udruženja u primeni profesionalnog kodeksa.
Učesnicima javnog slušanja obratila se i Dragana Solomon, šefica medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji. Poručila je da se od Vlade Republike Srbije očekuje da spreči verbalne napade kojima se ugrožava bezbednost novinara, pogotovo ako se to čini zbog drugačijeg mišljenja ili nacionalnog porekla. Misija OEBS-a, kako je rekla, smatra da treba naći dugoročno i održivo rešenje za finansiranje javnih servisa, ali i komercijalnih medija.
Zaključujući javno slušanje Vesna Marjanovića je naglasila da je rasprava pokazala podršku i privrženost principima slobode izražavanja i slobode medija kao temelja razvijene demokratije i pluralističkog društva.
Istakla je da je iskazano opredeljenje zaštiti medijskih sloboda, uz uvažavanje standarda i obaveza koje smo preuzeli ratifikacijom Evropske konvencije o ljudskim pravima i drugim relevantnim međunarodnim dokumentima kao i garancijama definisanim Ustavom Republike Srbije i važećim zakonima. Ona je osudila svaku pretnju i napad na novinare i na nezavisnost medija i uređivačke politike.
Predsednica Vesna Marjanović pozvala je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije da uvaži primedbe koje su danas iznete i da ostane dosledno u svom obećanju da će u najavljenim rokovima doneti i usaglasiti neophodne medijske zakone na osnovu usvojene Medijske strategije.
„Ova rasprava je pokazala da ima mnogo osetljivih pitanja i kada je u pitanju novinarska profesija i kada je u pitanju položaj nosilaca javnih funkcija. Kao što i političari moraju imati svest o tome da nisu samo građani i da imaju širu odgovornost, tako i novinari, takođe, treba da razumeju da nosioci javnih funkcija nisu samo građani već da predstavljaju demokratski izabrane institucije, te da je naša zajednička odgovornost da te institucije štitimo“. Predložila da se, pod patronatom parlamenta, svakog 3. maja na Međunarodni dan slobode medija, u Narodnoj skupštini organizuje debata o medijima u Srbiji na kojima bi se redovno pratio napredak u postignutim standardima zaštite medijskih sloboda.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
nedelja, 23. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja