1.mart 2013.godine Učesnici javnog slušanja Odbora za zdravlje i porodicu

1.mart 2013.godine Učesnici javnog slušanja Odbora za zdravlje i porodicu

Petak, 1. mart 2013.

Održano javno slušanje na temu „Novi strateški pravci u borbi protiv droge – jednog od najvećeg zla današnjice“

U Domu Narodne skupštine danas je održano javno slušanje na temu „Novi strateški pravci u borbi protiv droge – jednog od najvećeg zla današnjice“, u kome su učestvovali narodni poslanici, predstavnici izvršne vlasti, predstavnici naučno-stručne javnosti, međunarodnih i nevladinih organizacija.


Pozdravljajući učesnike javnog slušanja, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu prof. dr Dušan Milisavljević istakao je da država mora da ima odgovor u borbi protiv droge u vidu nacionalne strategije, s obzirom da droga predstavlja jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se suočavamo danas. Predsednik Odbora ukazao je i da je neophodno da država donese novi četvorogodišnji Akcioni plan za borbu protiv droge, kako bi se omogućila primena Strategije za borbu protiv droga.
Dr Branislav Blažić, član Odbora i predlagač teme javnog slušanja, naglasio je da borba protiv droge predstavlja veoma složenu oblast, te da je u tom cilju potrebno uspostaviti koordinaciju relevantnih ministarstava Republike Srbije. Od presudnog značaja je formiranje centralnog koordinacionog tela, kako bi se omogućio sveobuhvatan pristup ovom problemu, rekao je Blažić. On je dodao i da je potrebno izvršiti evaluaciju postojeće Strategije, kao i da se u pripremi naredne Strategije uvaže preporuke Evropske unije u borbi protiv droge.
Ispred Ministarstva zdravlja, učesnicima javnog slušanja obratio se prof.dr Periša Simonović, državni sekretar Ministarstva, koji je govorio o implementaciji Strategije protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci (PKS) u Republici Srbiji, usvojenoj 2009. godine. Simonović je obavestio prisutne o strateškim opredeljenjima države u borbi protiv droga, dosadašnjim rezultatima i ciljevima na planu smanjenja potrošnje, koji su, po njegovim rečima, realno dostižni, jer su pragmatični i ne zasnivaju se na izgradnji „države bez droga“.
Prof. dr Mirjana Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu bolesti zavisnosti upoznala je prisutne sa modelima koji se primenjuju u tretmanu zavisnika od psihoaktivnih supstanci. Kao ključni cilj u narednom periodu naglašena je potreba prepoznavanja centara za lečenje zavisnika u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.
O ulozi i zadacima Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance u borbi protiv droge govorila je prof.dr Milica Prostran, koja je ukazala da se pred Srbijom, kao državi koja poštuje međunarodne konvencije, nameće zadatak da pronađe balans između dostupnosti ovih supstanci koje se koriste u terapeutske svrhe i njihove prevencije, u smislu zloupotrebe.
Ivan Brandić iz Uprave kriminalističke policije MUP-a analizirao je stanje u borbi protiv droge, kao najčešćem obliku kriminalnog delovanja u Srbiji. Govoreći o vrstama droge i načinima krijumčarenja, proizvodnji i distribuciji droge, Brandić je zaključio da država mora da ima multiresorni pristup problemu, poput ostalih evropskih država, kako bi strateški odgovor države dao rezultate.
Učesnici javnog slušanja imali su priliku da čuju više i o problemima u sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv droga u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija od predstavnika Ministarstva pravde i državne uprave dr Miodraga Anđelkovića, dok je o uslugama u socijalnoj zaštiti i korisnicima psihoaktivnih supstanci govorila Milka Kalaba iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.
O značaju sporta, razvijanju sportskog duha kod mladih i potrebi vršnjačke edukacije u cilju prevencije zloupotrebe droga govorili su Predrag Peruničić, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta i Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i ambasador dobre volje UN-ovog programa „Sportom protiv droge“.
Na kraju prvog dela javnog slušanja prisutnima se obratila i dr Biljana Kilibarda iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, ističući značaj projekata Evropske unije u prevenciji i borbi protiv droga.
Učesnici u diskusiji razmenili su mišljenja i iskustva na polju prevencije i borbe protiv droga i ukazali da osim medicinskog pristupa problemu više pažnje treba posvetiti prevenciji i ulozi koju u tom procesu imaju porodica, škola i okruženje. Prepoznata je potreba da se obezbede adekvatniji uslovi za lečenje na lokalnom nivou. Osim toga, diskutovalo se i o pitanjima kao što su vršnjačka edukacija, metode lečenja zavisnika od droga i njihova resocijalizacija, kao i o ulozi koju društvo ima u ovom procesu. Zaključeno je i da je jedan od najvažnijih zadataka koji stoji pred državom uspostavljanje koordinacije svih institucija, organizacija i službi koje se bave ovom problematikom, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.
Zaključci i preporuke Odbora sa ovog javnog slušanja biće upućeni Vladi Republike Srbije.

Javno slušanje je održano uz podršku UNDP-a.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
nedelja, 23. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja