7. mart 2013. Učesnici javnog slušanja

7. mart 2013. Učesnici javnog slušanja

Četvrtak, 7. mart 2013.

Održano javno slušanje na temu „Nostrifikacija diploma“

U organizaciji Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, danas je, u Domu Narodne skupštine, održano javno slušanje na temu „Nostrifikacija diploma“.


U ime Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, prisutne je pozdravio predsednik Odbora prof.dr Miodrag Stojković naglasivši da od učesnika javnog slušanja očekuje da čuje korisne savete, ideje, predloge i preporuke koji bi pomogli držanim institucijama da izmenom zakonskih propisa omoguće brže i lakše priznavanje stranih visokoškolskih diploma u Srbiji.

Predlagač javnog slušanja, član Odbora Miljenko Dereta, ukazao je na nedostatke sistema nostrifikacije diploma i urgirao da se preduzmu hitne akcije, kako bi obrazovani studenti iz inostranstva mogli da se vrate i ulažu u razvoj svoje zemlje.

Ministar obrazovanja, nauke, tehnološkog razvoja i informatičkog društva prof.dr Žarko Obradović izrazio je nadu da će današnji zaključci doprineti rešavanju problema dugačkog i komplikovanog procesa nostrifikacije, da bi se mladim ljudima omogućilo da se vrate u zemlju i nađu zaposlenje. Državni sekretar Ministarstva Zoran Mašić govorio je o planovima za naredni period koji se odnose na neophodnost stvaranja adekvatnog pravnog okvira, počevši pre svega od izmena Zakona o visokom obrazovanju, definisanje statusa tela koja se bave nostrifikacijom, potrebu da se osigura primena važećih međunarodnih sporazuma u priznavanju međunarodnih diploma, usklađivanje stranih visokoškolskih kvalifikacija sa tržištem rada u Srbiji i smanjenje troškova nostrifikacije.

Prof.dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, predložio je osnivanje centralnog tela koje bi se bavilo nostrifikacijom diploma, dok je prof. dr Neda Bokan, član Radne grupe Ministarstva za usklađivanje propisa i prakse priznavanja kvalifikacija u visokom obrazovanju, obavestila učesnike javnog slušanja da je pripremljen Nacrt zakona o priznavanju kvalifikacija.

Sonja Liht, direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost, apelovala je da je hitno potrebno pojednostaviti proces nostrifikacije diploma i predložila da se sve državne institucije obavežu da aktivno učestvuju u rešavanju ovog pitanja. Preduslov, kako je navela Sonja Liht, je generisanje političke volje.

Predstavnici Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu upoznali su prisutne sa svojim aktivnostima i projektima kojima se ohrabruje povratak studenata u Srbiju, tako što im se omogućava da steknu radno iskustvo u državnim i privatnim firmama u Srbiji.

U diskusiji u kojoj su učešće uzeli narodni poslanici, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i brojni diplomirani studenti koji su se vratili iz inostranstva, razgovaralo se o procesu nostrifikacije diploma u Srbiji i problemima sa kojima se suočavaju oni koji se u Srbiju vraćaju sa željom da se zaposle. O administrativnim preprekama procesa proznavanja diploma, između ostalog, govorili su i predstavnici udruženja Srpski siti klub, REPATS, Građanske inicijative, Grupe 484, NALED, kao i brojni drugi učesnici i zaposleni na fakultetima beogradskog i novosadskog univerziteta. Po mišljenju studenata, proces nostrifikacije je dugačak i skup i ne daje garancije za zaposlenje. S tim u vezi, zaključeno je da je potrebno usaglasiti zvanja stečena u inostranstvu sa potrebama našeg tržišta rada. Da bi se proces pojednostavio, potrebno je razlikovati akademsko i profesionalno priznavanja diploma. Učesnici su ocenili i da je potrebno standardizovati proces nostrifikacije i skratiti rok za nostrifikaciju, koji se razlikuje od jednog fakulteta do drugog, može da potraje od nekoliko meseci pa do dve godine, što mnoge studente navodi da odustanu. Preduslov promena su i izmene zakonskog okvira, pre svega Zakona o radu i Zakona o visokom obrazovanju, zaključeno je na ovom javnom slušanju.


Odbori vezani za ovu aktivnost