26. novembar 2012. Učesnici javnog slušanja

26. novembar 2012. Učesnici javnog slušanja

Ponedeljak, 26. novembar 2012.

Održano javno slušanje na temu „Borba protiv nasilja u porodici“

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Domu Narodne skupštine, danas je održano javno slušanje na temu „Borba protiv nasilja u porodici“, u organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.


Učesnicima javnog slušanja najpre se obratio predsednik Narodne skupštine i predsednik Odbora za prava deteta mr Nebojša Stefanović, koji je istakao da nasilje u porodici predstavlja realan problem o kome mora da se govori glasno da bi bio iskorenjen. Predsednik Stefanović rekao je da očekuje konkretne rezultate od ovog javnog slušanja, kao i da Narodna skupština treba da ima aktivnu ulogu u suzbijanju ovog društvenog problema. On je, takođe, najavio ratifikaciju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i dodao da je, osim usvajanja zakona koji regulišu ovu oblast, neophodno da se širi svest o tome da je nasilje u porodici neprihvatljiva pojava u društvu.
Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je da se javno slušanje održava u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, akcije koja počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se simbolično 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava. Govoreći o društvenom problemu nasilja u porodici, predsednik Odbora rekao je da se mali broj žena, žrtava nasilja u porodici, obraća nadležnim organima, te stoga mnogi slučajevi nasilja ostaju neprijavljeni. On je uverio učesnike javnog slušanja da je Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova odlučan u preduzimanju radnji kako bi se sprečilo nasilje u porodici, ali je naglasio da samo zajednička akcija državnih organa i drugih društvenih činilaca može da da konkretne rezultate.
Na početku javnog slušanja učesnicima je prikazan film „Žene koje su ubile svoje nasilnike“, autorke Izabele Kisić.
U ime predstavnika izvršne vlasti, prisutnima se obratio državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović koji je naglasio da je nasilje u porodici najzastupljeniji oblik nasilja nad ženama i da, kao takvo, predstavlja javni problem. On je istakao da policija u saradnji sa drugim društvenim činiocima mora da se angažuje na podizanju svesti o tome da je nasilje u porodici neprihvatljivo. U cilju efikasnije borbe protiv nasilja u porodici, državni sekretar Božović najavio je i formiranje državnog tima, koji će se, u saradnji sa svim relevantnim društvenim akterima, angažovati na suzbijanju ovog problema.
Dražavna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović predstavila je stavove i iskustva Ministarstva i Uprave za rodnu ravnopravnost u vezi sa borbom protiv porodičnog nasilja. Zakonodavni okvir za borbu protiv porodičnog nasilja postoji i njega čine Ustav, Krivični zakonik, Porodični zakon, Zakon o ravnopravnosti polova, Zakon o javnom redu i miru. Takođe, u pripremi je i Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici, koji će bliže urediti mehanizme u borbi protiv nasilja u porodici, najavila je državna sekretarka Božović.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić govorila je o potrebi uklanjanja uzroka nasilja, menjanja svesti i odnosa javnosti prema ovom problemu i uspostavljanja novog rodnog režima u našem društvu, kao i o ulozi Poverenika u prevenciji i zaštiti žena koje su žrtve porodičnog nasilja.
Učesnicima javnog slušanja predstavljena su i iskustva Viktimološkog društva Srbije o kojima govorila Vesna Nikolić Ristanović, predsednica Društva. Ona je upoznala prisutne sa konkretnim problemima na koje ukazuju žrtve porodičnog nasilja i navela da su neki od ključnih nedostataka nerazumevanje kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi žrtva i nepostojanje koordinacije između građanskih i krivičnih sudova.
Prisutnima se obratila i Tanja Ignjatović, koordinatorka Autonomnog ženskog centra koja je apelova na predstavnike zakonodavne vlasti da kroz amandmane poboljšaju postojeće zakone koji regulišu ovu oblast i da u okviru svoje kontrolne funkcije postavljaju pitanja predstavnicima izvršne vlasti o preduzetim aktivnostima u oblasti efikasne zaštite žrtava i suzbijanja porodičnog nasilja.
U diskusiji koja je usledila, prisutnima su se obratili predstavnici tužilaštva, međunarodnih organizacija, Uprave za rodnu ravnopravnost, kao i predstavnici pokrajinskog Sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i pokrajinskog Ombudsmana.
Narodni poslanik Srđan Šajn, član Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, govorio je o ostvarivanju prava Romkinja u društvu, izneo konkretne probleme sa kojima se one suočavajau i dao preporuke za unapređenje njihovog položaja.
Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Adriano Martins upoznao je prisutne za zakonskim okvirom Evropske unije u oblasti borbe protiv nasilja nad ženama u porodici i naveo da situacija u ovoj oblasti nije zadovoljavajuća s obzirom na različita zakonodavstva država članica.
U zaključku javnog slušanja, predsednik Odbora Meho Omerović istakao je da je u narednom periodu neophodno brzo ratifikovanje Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, da su neophodne izmene Krivičnog zakonika, uspostavljanje državnog tima koji će se na adekvatan način baviti problemom porodičnog nasilja, kao i zajednička akcija svih društvenih činilaca u jačanju prevencije nasilja i sankcionisanju počinilaca krivičnih dela porodičnog nasilja. Predsednik Omerović istakao je da su Odbor za ljudska i manjinska prava i Narodna skupština odlučni u borbi protiv nasilja u porodici, ali da samo zajedničkom akcijom možemo da se izborimo za društvo sa nultom tolerancijom na nasilje.
Javnom slušanju prisustvovao je, pored članova Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, i veliki broj zainteresovanih narodnih poslanika, što govori o važnosti teme borbe protiv nasilja u porodici, ali i o značaju instituta javnih slušanja.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
četvrtak, 9. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja