20. novembar 2012. Učesnici javnog slušanja

20. novembar 2012. Učesnici javnog slušanja

Sreda, 21. novembar 2012.

Održano javno slušanje na temu "Stanje i perspektive preduzeća metalske industrije Srbije"

Prvo javno slušanje Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku na temu "Stanje i perspektive preduzeća metalske industrije Srbije", koje je okupilo narodne poslanike, predstavnike nadležnih ministarstava, predstavnike sindikata, poslodavaca i privrednih komora, održano je juče u Domu Narodne skupštine.


Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku dr Aleksandra Tomić, otvarajući javno slušanje, izrazila je uverenje da će zaključci javnog slušanja, u kome učestvuju svi relevantni akteri u oblasti metalske industrije, doprineti bržem rešavanju problema u ovoj oblasti.

U uvodnom delu skupa, prisutnima se najpre obratio predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović koji je govorio o stanju u metalskoj industriji Srbije i podsetio prisutne da je metalska industrija pretrpela značajan pad broja zaposlenih u poslednjih 20 godina. On je apelovao na kreatore politike da ponude rešenja za sva preduzeća i zaposlene u ovoj oblasti i tako preduprede posledice procesa restrukturiranja, koji bi trebalo da bude okončan 2013. godine.

Predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović i Božidar Todorović istakli su da je potrebno obezbediti posao za metalsku industriju na domaćem tržištu i ukazali na potrebu angažovanja svih aktera državne politike u iznalaženju najboljih rešenja za oporavak metalske industrije. Zajednički stav privrednika i sindikata je da je za oporavak metalske industrije neophodna dokapitalizacija, promena poreske politike, reforma tržišta rada, izmena Zakona o javnim nabavkama, reforma obrazovanja i uspostavljanje partnerskog odnosa između države, poslodavaca i sindikata, rečeno je u uvodnom delu javnog slušanja.

Dragan Ž. Milovanović, potpredsednik ASNS-a Industrijskog granskog sindikata i glavni poverenik ASNS "Železara" Smederevo govorio je o procesu gašenja "Železare" Smederevo i ukazao na potrebu rešavanja svih problema u ovoj oblasti kroz ekonomsko-socijalni dijalog.

Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije rekao je da je za iznalaženje mogućih rešenja u sektoru metalske industrije potreban pojedinačan pristup svakom preduzeću i dodao da je potrebno preispitati stručnost rukovodećih struktura svakog od ovih preduzeća.

U diskusiji u kojoj su uzeli učešće predstavnici privrede, članovi sindikata, predstavnici ministarstava i narodni poslanici, navedeni su gorući problemi u sektoru metalske industrije, kao što su problem neuspešnih privatizacija, viška radne snage, potreba revitalizacije, zaštita domaćeg tržišta i ponuđena moguća rešenja za njihovo prevazilaženje. Ukazano je, između ostalog, i na potrebu detaljne analize stanja privrede, neophodnost kreditiranja privrede i reforme poreskog sistema.

Prisutnima su se obratili i narodni poslanici Dragomir Karić, Vladimir Marinković, Slavica Savić i Ranka Savić koji su, takođe, govorili o problemima metalske industrije i mogućim načinima njihovog rešavanja, sa aspekta predstavnika zakonodavne vlasti.

U drugom delu javnog slušanja, uvodničari su bili Ljubiša Obradović, predstavnik privredne komore Srbije, Svetozar Krstić, predstavnik Privredne komore Beograda i Dušan Korunoski iz Unije poslodavaca Srbije. Rečeno je da, s obzirom na negativne trendove koji već dugi niz godina postoje u metalskoj industriji, treba definisati realne mogućnosti i perspektive metalske industrije za naredni period. Takođe je naglašeno da je potrebno doneti strategiju i plan razvoja, formulisati novu ekonomsku i novu industrijsku politiku i regionalne planove industrijskog razvoja u predstojećem periodu. Ukazano je i na postojanje visoke javne potrošnje i korupcije, kao i na nedostatke u radnom zakonodavstvu, i u tom smislu upućena molba državnim institucijama da preduzmu određene mere kako bi se ovi problemi rešili.

Zatvarajući javno slušanje, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku dr Aleksandra Tomić istakla je da će Odbor, postupajući u okviru svojih nadležnosti, uputiti nadležnim ministarstvima kompletnu informaciju o ovom javnom slušanju, kao i zaključke i preporuke koje su zajednički formulisane tokom rasprave. Predsednica Odbora takođe je istakla de je u procesu iznalaženja rešenja za opravak metalske industrije neophodno uspostaviti dijalog u kome bi učešće uzeli predstavnici države, sindikata i poslodavaca, a u cilju sagledavanja svih mogućih rešenja za restrukturiranje privrede.

U radu javnog slušanja, učestvovali su i narodni poslanici Petar Škundrić, Zoran Pralica i Ljubiša Stojmirović.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
četvrtak, 9. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja