5. decembar 2014. Učesnici javnog slušanja

5. decembar 2014. Učesnici javnog slušanja

Petak, 5. decembar 2014.

Održano javno slušanje na temu: Dostupnost i načini korišćenja sredstava iz IPARD fonda

Javno slušanje na temu: Dostupnost i načini korišćenja sredstava iz IPARD fonda, u organizaciji Odbora za evropske integracije, održano je u Narodnoj skupštini.


IPARD fond, koji predstavlja petu komponentu pretpristupnog IPA fonda Evropske unije (IPA Rural Development - IPARD), pruža podršku zemljama kandidatima za članstvo u EU u procesu prilagođavanja poljoprivrednog sektora i ruralnih oblasti evropskim standardima, kao i u implementaciji evropskog zakonodavstva u okviru Zajedničke poljoprivredne politike.

IPARD operativni program sastavlja se na nacionalnom nivou i dostavlja se Evropskoj komisiji, koja ga usvaja u roku od šest meseci, pod uslovom da su dostupne sve relevantne informacije.

Učesnici javnog slušanja bili su narodni poslanici, predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, državni sekretar Željko Radošević i Dragan Mirković, državni sekretar Ministarstva finansija Milovan Filipović, zamenica direktora Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić i predsednik Evropskog projektnog centra Andrija Pejović, upoznali su prisutne sa preduzetim merama i aktivnostima, u okviru svojih nadležnosti, u pripremi programa za IPARD fond. Istaknuto je da je početkom ove godine započeta izrada programa i da je on krajem avgusta dostavljen Evropskoj komisiji, a da će se 9. decembra naći pred IPA komitetom. Pripremna faza je urađena u potpunosti, i tokom 2015. godine predstoje intenzivne aktivnosti, koje se odnose na promociju planiranih mera u okviru programa i uvećanje administartivnih kapaciteta za njihovo sprovođenje. Za implementaciju ovog pretpristupnog fonda neophodno povećati broj zaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja, koja bi u narednom periodu terbalo da se preseli iz Šapca u Beograd, istaknuto je tokom rasprave učesnika javnog slušanja.

Zatvarajući javno slušanje, predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić je ukazao da će zaključke sa ovog javnog slušanja Odbor utvrditi na narednoj sednici.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Petak, 5. decembar 2014. | javno slušanje: Dostupnost i načini korišćenja sredstava iz IPARD fonda 05.12.2014.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
subota, 19. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja