14. jul 2014. Učesnici javnog slušanja

14. jul 2014. Učesnici javnog slušanja

Ponedeljak, 14. jul 2014.

Održano javno slušanje na temu: Autorsko pravo i kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava dramskih, filmskih i televizijskih umetnika i interpretatora

Prvo javno slušanje Odbora za kulturu i informisanje na temu: Autorsko pravo i kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava dramskih, filmskih i televizijskih umetnika i interpretatora, održano je u Narodnoj skupštini.


Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović je, otvarajući javno slušanje, istakla značaj usvajanja izmena i dopuna Zakona o autorskom i srodnim pravima, radi unapređenja ove oblasti. Marjanović je navela da je cilj javnog slušanja da se skrene pažnja i dodatno osvetli problematika zaštite prava dramskih, filmskih i televizijskih umetnika i interpretatora.

Na javnom slušanju je pročitano i pismo podrške predsednice Narodne skupštine Maje Gojković tom skupu, u kome je navela da veruje da će javno slušanje pomoći da kao država i društvo budemo bliži uređenju tako važne oblasti kao što su autorska i srodna prava umetnika i interpretatora.

„Drago mi je da Odbor za kulturu počinje seriju javnih slušanja upravo na temu autorskih prava jer nas u septembru očekuje eksplanatorni skrining, a zatim u novembru i bilateralni skrining. Na ovaj način ćemo do tada moći da se pripremimo i na najbolji način pokažemo, prvo sebi, a zatim i Evropskoj uniji koji su naši sledeći koraci“, navela je predsednica u pismu i dodala da postoje delovi zakonodavstva koje moramo harmonizovati sa evropskim. U pismu je navedeno i da novija parlamentarna praksa koja sve više uviđa važnost javnih slušanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije predstavlja uvod u intenzivniji zakonodavni rad neophodan za uređenje ove oblasti i na tom dugom i teškom, ali neizbežnom putu, predsednica obećava punu podršku i svesrdno lično zalaganje.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić učesnicima javnog slušanja detaljnije je predstavio predlog za izmene pojedinih članova postojećeg Zakona o autorskom i srodnim pravima, koje je iniciralo ovo Ministarstvo.

Značaj preciznijeg zakonskog određenja i poštovanja autorskog i srodnih prava dramskih, filmskih i televizijskih umetnika i interpretatora, kao i potrebu povećanja transparentnosti rada u ovoj oblasti, naglasili su članovi Odbora za kulturu i informisanje Srđan Dragojević i Nenad Milosavljević, kao i predstavnik Udruženja filmskih glumaca Srbije Dragan Bjelogrlić i Udruženja filmskih umetnika Srbije Zoran Simjanović.

O Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima govorili su državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Belić i direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić.

Svoja izlaganja na javnom slušanju su imali i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Slobodan Marković i advokati Udruženja glumaca Srbije Dragoljub M. Ćosović i Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije Ivan Minović.

Učesnici javnog slušanja bili su narodni poslanici, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predstavnici udruženja umetnika.Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Ponedeljak, 14. jul 2014. | javno slušanje: Autorsko pravo i kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava dramskih, filmskih i televizijskih umetnika i interpretatora 14.07.2014.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
subota, 19. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja