1. decembar 2014. Učesnici javnog slušanja

1. decembar 2014. Učesnici javnog slušanja

Ponedeljak, 1. decembar 2014.

Održano javno slušanje „Upravljanje industrijskim otpadom i tretman opasnog otpada u Republici Srbiji“

U Domu Narodne skupštine održano je treće javno slušanje Odbora za zaštitu životne sredine na kome se raspravljalo o upravljanju industrijskim otpadom i tretmanu opasnog otpada u Republici Srbiji.


Javno slušanje je otvorio predsednik Odbora za zaštitu životne sredine dr Branislav Blažić koji je skrenuo pažnju na opasnost od proizvodnje i skladištenja velikih količina industrijskog otpada i njegovog pogubnog uticaja po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Predsednik Odbora je takođe istakao značaj razvoja svesti o očuvanju zdrave životne sredine i potrebi edukacije već u predškolskom i školskom uzrastu.
Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmila Šerović ukazala je na visok nivo usaglašenosti domaćeg zakonodavstva sa evropskim zakonima, ali da je potrebno jačanje sprovođenja zakonske regulative. Predstavnica Ministarstva navela je i da je neophodno strateško jačanje reciklažne industrije.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović predstavio je učesnicima javnog slušanja Izveštaj o upravljanju otpadom u Republici Srbiji i naveo podatak da se u Srbiji godišnje proizvede 8,7 miliona tona otpada, od čega 83 odsto u postrojenjima, a 17 odsto u ostalim preduzećima koja imaju obavezu izveštavanja o uticaju na životnu sredinu. Radović je rekao da su najveći zagađivači životne sredine termoenergetska postrojenja.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj obratio se Slobodan Puzović koji je govorio o stanju u pogledu upravljanja otpadom u Vojvodini i naglasio da se otpad u Vojvodini ne skladišti u skladu sa zakonom. On je apelovao na ponovno uspostavljanje Fonda za životnu sredinu.

Učesnicima javnog slušanja obratili su se i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jovović koji je prikazao podatke o upravljanju industrijskim otpadom i otpadom preduzeća u stečaju, zatim predsednik Upravnog odbora CEDEF-a Jovanka Arsić Karišić, Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije i Miodrag Mitrović iz Udruženja „Hrabri čistač“.

U raspravi su osim članova Odbora i predstavnika nadležnih državnih organa učestvovali i predstavnici nevladinog sektora, međunarodnih organizacija i akademske zajednice.

Javno slušanje održano je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)/Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), kroz projekat „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije“.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Ponedeljak, 1. decembar 2014. | javno slušanje: Upravljanje industrijskim otpadom i tretman opasnog otpada u Republici Srbiji 01.12.2014.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
subota, 19. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja