20. septembar 2016. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister i direktor Konrad Adenauer fondacije u Beogradu Norbert Bekman-Dirkes

20. septembar 2016. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister i direktor Konrad Adenauer fondacije u Beogradu Norbert Bekman-Dirkes

Utorak, 20. septembar 2016.

Održana promocija publikacije „Evropski parlament i Srbija“

Publikacija „Evropski parlament i Srbija“ predstavljena je danas u Narodnoj skupštini.


Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je istakla da je uverena da će ovaj vodič biti od koristi poslanicima u ovom, ali i budućim sazivima, pre svega kao predstavnicima građana koji su ih birali, ali i predstavnicima medija koji se bave evropskim integracijama i predstavnicima civilnog društva.

„Volela bih da razgovarate sa građanima Srbije i da ih upoznate sa ulogom Evropskog parlamenta i saradnjom sa Narodnom skupštinom, kako bi im objasnili koliko je na putu ka EU važna aktivna saradnja našeg nacionalnog parlamenta sa evropskim“, poručila je Gojković narodnim poslanicima.

Predsednica se posebno zahvalila izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidu Mekalisteru, što je uporedio evropske integracije Srbije sa vozom, čija je poslednja stanica Brisel.

„Poruka Evropskom parlamentu je da ćemo mi i u ovom sazivu učiniti sve da taj zahtevan put pređemo u kratkom roku, da tu vožnju izvedemo na siguran i stabilan način, a pozivam Brisel, kao poslednju stanicu na tom putu, da se pripremi za dolazak voza koji se zove Srbija“, zaključila je predsednica Narodne skupštine.

Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju istakao je da ova publikacija slikovito, precizno i razumljivo objašnjava rad Evropskog parlamenta. On je preporučio srpskim poslanicima da ovaj vodič pažljivo pročitaju, jer je Evropski parlament veoma važan i dobronameran partner Srbiji na putu ka EU.

„Mi poslanici bi trebalo da budemo svesni da ono što politički sistem kvalifikuje kao demokratski jeste postojanje nezavisnog parlamenta i njegova utemeljena uloga u političkoj realnosti. Politika proširenja ostaje jedna od najvažnijih političkih mera u EU. Srbija je na putu ka EU, ali bez doprinosa srpskog parlamenta taj izazov neće moći da se savlada. Želim ovoj divnoj zemlji da se reforme i dalje sprovode kako bismo jednog dana primili u našu kuću i poslanike iz Srbije, ja bih se veoma radovao tom danu“, poručio je Mekalister.

O publikaciji „Evropski parlament i Srbija“, koju je izdala Konrad Adenauer fondacija u Srbiji i Centar savremene politike, govorili su i direktor fondacije Norbert Bekman-Dirkes i Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala “European Western Balkans”.

Video (1)

Utorak, 20. septembar 2016. | predstavljanje publikacije „Evropski parlament i Srbija“ 20.09.2016.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
subota, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja