11. septembar 2020. Učesnici online konferencije „Pamtimo i stojimo uz SAD“

11. septembar 2020. Učesnici online konferencije „Pamtimo i stojimo uz SAD“

Petak, 11. septembar 2020.

Održana konferencija „Pamtimo i stojimo uz SAD“

Konferencija „Pamtimo i stojimo uz SAD“, posvećena sećanju na teroristički napad izvršen 11. septembra 2001.godine na Njujork i Vašington, održana je danas u Narodnoj skupštini, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP).


Narodni poslanik prof.dr Vladimir Marinković, osnivač KSAP-a, istakao je da je napad 11. septembra, u pogledu okrutnosti i posledica, bio jedan od najtežih terorističkih napada na slobodu i ljudska prava.

„Mi danas želimo da izrazimo solidarnost, empatiju i prijateljstvo sa američkim narodom. Ovaj akt terorizma ujedinio je čitav demokratski svet da se suprotstavi terorizmu i svakoj vrsti nasilja. Srbija je osudila ovaj čin i svojom politikom, na unutrašnjem i međunarodnom planu, potvrdila svoju spremnost da se beskompromisno suoči i suprotstavi svakom terorističkom činu“, poručio je Marinković.

On je naglasio značaj potpisivanja sporazuma o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine i istakao važnost otvaranja kancelarije DFC u Beogradu, što je signal investitorima da je Srbija dobra i povoljna destinacija za ulaganje. Takođe, Marinković je naglasio da podrška američke administracije predstavlja veliku priliku za našu zemlju.

Na konferenciji su govorili prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, a posredstvom video linka obratila se Nadežda Muzkina ispred NDI, a video porukom republikanski kongresmen iz Alabame Robert Aderholt. Posredstvom online platforme konferenciju su pratili narodni poslanici, predstavnici IRI, NDI, USAID, šef kancelarije NATO u Beogradu, kao i polaznici programa KSAP-a.

Učesnici konferencije podsetili su da je u terorističkim napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine život izgubilo gotovo 3.000 ljudi, kao i da je globalna reakcija koja je usledila otvorila širok front u svetskoj borbi protiv terorizma.

Današnja konferencija ima za cilj dalje unapređenje političkih i ekonomskih odnosa, saradnje i prijateljstva SAD i Republike Srbije i zajedničke borbe protiv terorizma.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 23. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja