9. decembar 2014. Učesnici Regionalne konferencije parlamentarnih odbora za nadzor bezbednosno-obaveštajnih službi

9. decembar 2014. Učesnici Regionalne konferencije parlamentarnih odbora za nadzor bezbednosno-obaveštajnih službi

Utorak, 9. decembar 2014.

Održana Regionalna konferencija parlamentarnih odbora za nadzor bezbednosno-obaveštajnih službi

Odbor za kontrolu službi bezbednosti i Ženevski centar za kontrolu oružanih snaga, održali su Regionalnu konferenciju parlamentarnih odbora za nadzor bezbednosno - obaveštajnih službi.


Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović rekao je da je cilj konferencije razmena uporednih iskustava zemalja u regionu radi prevazilaženja postojećih izazova u parlamentarnom nadzoru bezbednosno-obaveštajnih službi. On je izrazio uverenje da će konferencija doprineti stabilnosti u regionu i inicirati nove prilike za saradnju, što očekuje i od predsedavanja Republike Srbije OEBS-om 2015. godine.

Potpredsednik Narodne skupštine Konstantin Arsenović posebno je istakao značaj učešća parlamentarnih odbora za nadzor službi bezbednosti Albanije, Makedonije i Hrvatske ocenjujući da time potvrđuju značaj koji pridaju saradnji bezbednosno-obaveštajnih zemalja.

Učesnike konferencija pozdravio je i Žan Danijel Ruho, ambasador Švajcarske u Srbiji i poručio da Švajcarska želi da podrži svaki napor i rad koji unapređuje regionalnu saradnju.

On je govorio o napretku Srbije u oblasti kontrole službi bezbednosti, koji u svom Izveštaju za 2014. godinu beleži i Evropska komisija, ističući kao primer dobre prakse kontrolnu ulogu ombudsmana.

Učesnici konferencije razmenili su informacije o iskustvima svojih parlamenata u nadzoru bezbednosno-obaveštajnih službi. U diskusiji su detektovane razlike u mandatima odbora, ovlašćenjima i praksama, kako bi se mapirali specifični izazovi i ograničenja vršenja nadzora, i kako bi se identifikovali primeri dobre prakse.

U radu konferencije učestvovali su predstavnici parlamentarnih odbora nadležnih za nadzor nad radom bezbednosno-obaveštajnih službi Albanije, Makedonije, Hrvatske i Srbije, kao i eksperti za bezbednosno-obaveštajni rad, parlamentarni nadzor i sudski nadzor.

Na kraju konferencije usvojeni su sledeći zaključci:

1. Zemlje članice su saglasne da je Regionalna konferencija opravdala postojanje takvog regionalnog foruma, te da saradnja parlamentarnih tela za nadzor bezbednosno-obaveštajnih službi treba da se u ovom formatu nastavi i u budućnosti, kako bi se dodatno unapredili sve bolji kontakti u regionu i susedstvu.

2. Konferencija u Beogradu imala je za cilj da, osim razmene iskustava zemalja u regionu, doprinese razmeni i unapređenju usvojenih lekcija i upoznavanju sa najboljom praksom u oblasti parlamentarnog nadzora nad radom bezbednosno-obaveštajnih službi, kao i standardima za korišćenje tajnih podataka, odnosno obimu prava, ograničenju prava pristupa podacima i bezbednosnim proverama za pristup tajnim podacima.

3. Konferencija je ukupno gledano doprinela nastavku odlične saradnje između parlamentarnih odbora zemalja regiona koji su nadležni za nadzor bezbednosno-obaveštajnog sektora. Ovakvi susreti bitno unapređuju međusobno razumevanje parlamenata država regiona.

4. Parlamentarni nadzor bezbednosno-obaveštajnog sektora mora se i u budućnosti unapređivati, u cilju jačanja poverenja u demokratske institucije i celokupni sistem nacionalne bezbednosti država regiona.

5. Zemlje učesnice su saglasne da domaćin ovogodišnje konferencije (Republika Srbija) organizaciono pomaže organizovanju naredne konferencije.

6. Zemlje učesnice su saglasne da se saradnja parlamentarnih tela nadzora bezbednosno-obaveštajnih službi nastavi i u budućnosti, kao i da temu naredne konferencije odredi njen domaćin u konsultaciji sa domaćinom ove konferencije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6