3. novembar 2014. Druga Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže

3. novembar 2014. Druga Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže

Ponedeljak, 3. novembar 2014.

Održana Druga Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže

U Domu Narodne skupštine, danas je održana Druga Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže.


Konferencija ima za cilj da predstavi rezultate Ženske parlamentarne mreže, oblike saradnje sa pokrajinskim i lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost, kao i planove daljeg umrežavanja i saradnje.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Marija Obradović otvorila je konferenciju, koja je, kako je istakla, posvećena osnaživanju žena Srbije za politički i društveni aktivizam. Obradović je navela da je konferencija okupila oko 200 odbornica iz Srbije koje bi trebalo da dobiju smernice i modele kako da se aktivnije bave životno važnim temama i kako da unaprede svoj rad na lokalnom niovu. Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže ukazala je i na značaj ohrabrivanja žena da se što aktivnije uključe u proces donošenja odluka.

Generalni sekretar Narodne skupštine Jana Ljubičić, obraćajući se prisutnima na konferenciji, navela je da je Narodna skupština usvojila veliki broj zakona u cilju poboljšanja položaja žena u Srbiji. Ona je istakla da u parlamentu Srbije danas ima 84 narodne poslanice, što čini 33,60% od ukupnog broja narodnih poslanika što svrstava Srbiju na 23. mesto u svetu. Generalni sekretar Narodne skupštine ocenila je da Ženska parlamentarna mreža u kojoj su se okupile narodne poslanice nevezano za stranačku pripadnost, predstavlja jasan putokaz za sve narodne poslanike kako se treba boriti za dobrobit građana.

Tokom uvodnih obraćanja, učesnicima konferencije obratili su se i Luka Bjankoni, savetnik i šef političkog odeljenja u Delegaciji Eropske unije, Peter Burkhard, šef Misije OEBS u Srbiji i Irena Cerović, izvršna direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

U nastavku rada, narodna poslanica Dubravka Filipovski prezentovala je učesnicima konferencije Žensku parlamentarnu mrežu. Stefana Miladinović je predstavila Izveštaj o radu, Pravila o radu i Plan aktivnosti Ženske parlamentarne mreže. Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić govorila je o ciljevima druge Nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže.

Tokom radnog dela Konferencije, narodne poslanice su kroz rad tematskih radnih grupa obrađivale sledeće teme: ekonomsko osnaživanje žena, žene i evropske integracije na lokalnom nivou, ženska nejednakost, žensko muški dijalog i zdravlje žena. Nakon radnog dela Konferencije prezentovane su završne preporuke i budući koraci.

U radu Konferencije učestvovale su narodne poslanice, odbornice lokalnih vlasti, predstavnice lokalnih samouprava, predstavnici međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, diplomatskog kora i medija.

Druga Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže održana je u saradnji Ženske parlamentarne mreže sa Misijom OEBS u Srbiji i Beogradskim fondom za političku izuzetnost.

Snimke Druge Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže možete preuzeti ovde:

Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
sreda, 22. maj

Ceo kalendar događaja