12. novembar 2019. Učesnici sastanka na temu preciziranja pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje

12. novembar 2019. Učesnici sastanka na temu preciziranja pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje

Utorak, 12. novembar 2019.

Održan sastanak na temu preciziranja pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje

Sastanak na temu: Preciziranje pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje, održan je u Narodnoj skupštini u organizaciji Odbora za kulturu i informisanje.


Učesnici sastanka bili su predstavnici političkih stranaka, predstavnici Regulatornog tela za elektronske medije (REM), predstavnici pružalaca medijskih usluga u oblasti televizije, kao i predstavnici Radne grupe Vlade Republike Srbije za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u koordinaciji i praćenju sprovođenja primene preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić izrazio je uverenje da je Odbor najpogodnije mesto za ovu vrstu razgovora, te dodao da očekuje da će svi učesnici doprineti da rasprava bude kvalitetna i konstruktivna. On je istakao da je saradnja moguća isključivo kroz dijalog, a da se u suprotnom razvijaju sukobi. Krlić je podvukao da se demokratska politička kultura može ostvariti jedino tamo gde postoje informisani i zainteresovani građani i da u tom smislu važnu ulogu imaju mediji.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava u koordinaciji i praćenju sprovođenja primene preporuka za unapređenje izbornog procesa, ukazao je da je Vlada formirala ovu Radnu grupu kako bi, u saradnji sa međunarodnim institucijama, pratila primenu svih preporuka. On je naglasio da je dosta toga urađeno u cilju povećanja transparentnosti i otklanjanja svake sumnje u izborni proces, ali da svakako postoji prostor za unapređenje izbornog procesa i poboljšanje zakona. Stefanović je podsetio na dosadašnje učinke Radne grupe, posebno istakavši značaj usvojenih zaključaka sa održanih sastanaka i okruglih stolova, u cilju unapređenja izbornog procesa. On je predočio i važnost iniciranih izmena i dopuna određenih zakona, kao i javne rasprave, u okviru koje su do sada održana četiri skupa.

Članica Saveta REM Olivera Zekić objasnila je da regulatorno telo ne može da uređuje programe medijskih servisa, niti da ih kažnjava za sadržaj koji će tek biti emitovan. Prema njenim rečima, REM može da deluje isključivo po učinjenom prekršaju, što i radi. Ona je naglasila da će regulatorno telo nastaviti da radi u okviru ovlašćenja koja mu pripadaju i napomenula da je u pripremi Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom izborne kampanje.

Na sastanku posvećenom unapređenju i podjednakoj zastupljenosti političkih subjekata u toku izborne kampanje, obratili su se i predstavnici političkih partija - Srpske napredne stranke Aleksandar Marković, Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević, Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović, Partije ujedinjenih penzionera Hadži Milorad Stošić, Jedinstvene Srbije Života Starčević, Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Pudar, Pokreta socijalista Đorđe Komlenski, Srpske narodne partije Jovan Palalić, Demokratske stranke Srbije Uroš Piper, Pokreta snaga Srbije Dragomir Karić, Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić, Srpskog pokreta obnove Milan Đukić, Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, Nove Srbije Zoran Stojković, Nove stranke Zoran Živković, Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić, Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i Srpskog patriotskog saveza Vladan Glišić, kao i predstavnici pružalaca medijskih usluga u oblasti televizije - Radio-televizije Srbije, TV Pink, RT Vojvodine, TV O2 i TV N1.

Tokom duže rasprave, na kojoj su učešće uzeli i članovi Odbora za kulturu i informisanje, učesnici su iznosili svoje stavove i predloge za podjednaku zastupljenost političkih subjekata u toku izborne kampanje.

Video (1)

Utorak, 12. novembar 2019. | sastanak u organizaciji Odbora za kulturu i informisanje na temu: Preciziranje pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje 12.11.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 4. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja