Sreda, 19. septembar 2007.

Održan okrugli sto: „Srbija u realizaciji programa unapređenja položaja Roma“

Na inicijativu narodnog poslanika Srđana Šajna, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, danas je održan okrugli sto pod nazivom: «Srbija u realizaciji programa unapređenja položaja Roma».Na inicijativu narodnog poslanika Srđana Šajna, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, danas je održan okrugli sto pod nazivom: «Srbija u realizaciji programa unapređenja položaja Roma». Okrugli sto je okupio predstavnike svih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, predstavnike nevladinih i međunarodnih organizacija i predstavnike romske nacionalne zajednice, koji se bave položajem Roma u Srbiji.

Na početku skupa, učesnicima se obratio predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić istakavši da je položaj Roma veoma težak, da su toga svesni svi politički akteri, ali i da je to problem o kome treba da se govori. On je podvukao da se u Srbiji teško živi, ali najteže žive oni ljudi koji su marginalizovani. Zato je neophodno puno angažovanje čitavog društva kako bi se položaj romske nacionalne zajednice poboljšao i institucionalizovao. Nije dovoljno samo diskutovati na ovu temu, već i sistematski raditi na rešavanju problema koji su doveli do diskriminacije i isključivanja romske nacionalne zajednice iz društva, istakao je predsednik Dulić.

U uvodnom delu skupa, učesnicima se obratio i Petar Lađović, direktor Službe za ljudska i manjinska prava, koji je upoznao učesnike sa dosadašnjim radom Službe, pre svega na pitanjima readmisije, akcionih planova i realizaciji Dekade Rome, posebno u svetlu predsedavanja Srbije Dekadom Roma koje počinje sredinom 2008. godine.

U toku diskusije o položaju Roma u Srbiji, učesnicima skupa su se obratili predstavnici poslaničkih grupa i međunarodnih organizacija, a u toku rasprave govorilo se o neophodnosti usvajanja državne strategije za Rome, realizaciji akcionih planova, budžetima, pitanjima istitucionalizacije pripadnika romske nacionalne zajednice, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju, itd.

Predsednica Odbora za međunacionalne odnose u Narodnoj skupštini, Ana Tomanova-Makanova je u svom obraćanju istakla kao pozitivnu inicijativu za formiranjem Pododbora koji će se baviti pitanjima Dekade Roma, za koju se nada da će je Odbor podržati na narednoj sednici.

Zaključak učesnika okruglog stola je da je Srbija u poređenju sa zemljama u okruženju na dnu lestvice po rešavanju problema koje ima romska nacionalna zajednica, kao i da je neophodno definisati državnu politiku prema Romima, usvojiti strategiju i raditi dalje na dostizanju ciljeva Dekade Roma.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31