Četvrtak, 8. jul 2004.

Održan Okrugli sto „Slobodan pristup informacijama – ustavno pravo građana i zakonska mogućnost“

Savet Evrope, Misija OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori i Fond za otvoreno društvo organizovali su danas, u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije, okrugli sto pod nazivom „Slobodan pristup informacijama – ustavno pravo građana i zakonska mogućnost“.


Savet Evrope, Misija OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori i Fond za otvoreno društvo organizovali su danas, u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije, okrugli sto pod nazivom „Slobodan pristup informacijama – ustavno pravo građana i zakonska mogućnost“.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković, kao domaćin skupa, pozdravio je održavanje okruglog stola i naglasio značaj donošenja zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Predsednik je, između ostalog, rekao i da se slobodnim pristupom informacijama manipulisanje svodi na najmanju meru, kao i da je suština demokratije u omogućavanju izbora.

Skupu su se potom obratili predstavnici organizatora okruglog stola, a u prvoj sesiji su učestvovali profesor Fakulteta za poslovno pravo Vladimir Vodinelić, koji je govorio o slobodnom pristupu informacijama kao ustavnom pravu, i profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković koji je govorio o važnosti slobodnom pristupu informacijama.

U drugoj sesiji pomoćnik ministra kulture Petar Ignja je predstavio Nacrt zakona o slobodnom pristupu inforamcijama od javnog značaja, dok su komentare izneli ekspert Saveta Evrope Tonje Majnih i koordinator Odseka za slobodu informisanja Misije OEBS-a Nevena Ružić.

O budućoj primeni zakona u svetlu predloženih rešenja govorio je izvršni direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, a Tamara Lukšić-Orlandić iz Fonda za otvoreno društvo je predstavila projekat „Slobodan pristup informacijama u Srbiji“.

Cilj ovog skupa je, po rečima organizatora, da se u trenutku kad Srbiju očekuje donošenje novog Ustava, još jednom u javnosti pokrene rasprava o značaju prava na slobodan pristup informacijama kao jednog od ključnih prava koje treba da doprinese da u radu institucija države princip vladanja ustupi mesto principu dobrog upravljanja i stvori prostor za neposrednije učešće građana u javnim poslovima.

U radu okruglog stola su učestvovali i predstavnici međunarodnih organizacija i domaćih nevladinih organizacija.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2