23. jul 2019. Učesnici 13. sastanka Nacionalnog ogranaka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije u Srbiji

23. jul 2019. Učesnici 13. sastanka Nacionalnog ogranaka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije u Srbiji

Utorak, 23. jul 2019.

Održan 13. sastanak Nacionalnog ogranaka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC)

Članovi Nacionalnog ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) održali su 23. jula 13. sastanak na kojem su razmotrili i usvojili Izveštaj o dosadašnjem radu GOPAC u Srbiji.


Predsednica Izvršnog odbora GOPAC u Srbiji Dubravka Filipovski navela je da su se najvažnije aktivnosti Nacionalnog ogranka u prethodnom periodu odnosile na uspostavljanje i implementaciju Portala za nadzor nad javnim finansijama. Ukazala je i na sprovedene zakonodavne aktivnosti u prethodnom periodu, ističući da je Narodna skupština usvojila Zakon o lobiranju i Zakon o sprečavanju korupcije. Članovi GOPAC u Srbiji održali su i radionice sa partnerima, kao što su Agencija za borbu protiv korupcije, Državna revizorska institucija, Uprava za javne nabavke, a ostvarena je uspešna saradnja i sa organizacijama civilnog društva koje se bave borbom protiv korupcije, istakla je Filipovski i dodala da je bila uspešna i regionalna saradnja sa nacionalnim ograncima.

U nastavku sastanka, Jovan Nicić, konsultant Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koja podržava rad GOPAC u Srbiji, predstavio je Nacrt akcionog plana za 2019-2021. godinu. Naveo je da je u Nacrtu definisano pet ciljeva – nastavak redovnih aktivnosti, nadzor nad javnim finansijama, saradnja sa nezavisnim državnim organima, saradnja sa organizacijama civilnog društva koje se bave borbom protiv korupcije i predstavljanje rezultata rada Nacionalnog ogranaka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije u Srbiji i komunikacija sa građanima. Za te ciljeve utvrđene su aktivnosti, zadaci i rokovi za njihovo sprovođenje. Nakon rasprave, na kojoj su članovi GOPAC izneli ideje i svoja mišljenja o budućim aktivnostima, usvojen je Nacrt akcionog plana za 2019-2021. godinu.

Na predlog predsednice Izvršnog odbora GOPAC u Srbiji Dubravke Filipovski, na 13. sastanku usvojene su izmene i dopune Povelje o osnivanju Nacionalnog ogranaka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC), radi njegovog efikasnijeg rada.

Formiranje GOPAC ogranka u Srbiji podržao je projekat Jačanje nadzorne funkcije i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije, koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Narodna skupština Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Video (1)

Utorak, 23. jul 2019. | 13. sastanak Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) u Srbiji 23.07.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
sreda, 8. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja