Sreda, 16. maj 2012.

Odgovor predsednice Grupi građana „Dveri“

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof.dr Slavica Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike Srbije, uputila je odgovor na pismo Grupe građana „Dveri“. U odgovoru se navodi:


„U vezi s Vašim pismom od 15. maja 2012. godine, koje ste mi uputili kao vršiocu dužnosti predsednika Republike Srbije, obaveštavam vas sledeće:

Kao vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije, nemam nikakva ovlašćenja da osnivam bilo kakve nezavisne komisije, koje bi se bavile istraživanjem izbornih nepravilnosti i imale ovlašćenja koja navodite u Vašem pismu, niti za to postoji bilo kakav pravni osnov.

Postojeći organi, koji su nadležni za organizaciju, sprovođenje i kontrolu izbornog procesa, već i sami su ''samostalni i nezavisni u svom radu i rade na osnovu zakona i propisa donetih na osnovu zakona'' (član 28. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika).

S druge strane, organi i postupak zaštite izbornog prava utvrđeni su članom 7. Zakona o izboru narodnih poslanika kao i drugim zakonima, te postoji dovoljno institucionalnih mehanizama zaštite izbornog prava, utvrđenih pravnim poretkom Republike Srbije, da bi se pored njih, mimo zakona, osnivali još i drugi ad hoc organi. Istovremeno, i sami učesnici u izbornoj trci imaju brojne i efikasne pravne mehanizme kontrole nad sprovođenjem izbora, utvrđene Zakonom o izboru narodnih poslanika. Stoga ne postoji ni pravni osnov, a ni objektivna potreba za osnivanjem takvih organa.

Što se tiče Vaše ocene da postoji ''nezadovoljstvo građana Srbije, prouzrokovano ozbiljnim sumnjama da je izvršena izborna krađa od strane aktuelnog režima na đurđevdanskim izborima'', moram Vas obavestiti da su svi posmatrači tih izbora – domaći i međunarodni posmatrači, nevladine organizacije, nezavisne institucije koje se bave kontrolom izbornog procesa – ocenili da su izbori u celini bili sprovedeni na zakonit način, a da su rezultati izbora tačno i istinito utvrđeni i u svemu odgovaraju izbornoj volji građana, za koje tvrdite da su nezadovoljni. Nije osnovano građanima Republike Srbije pripisivati nezadovoljstvo koje je – i to bez razloga - prisutno samo kod pojedinih učesnika u izbornom takmičenju, niti se iza građana može zaklanjati neko ko zbog svojih parcijalnih interesa pokušava da izazove destabilizaciju države i rušenje njenih teško stečenih pozicija u međunarodnim odnosima.

I na kraju, suzdržaću se od toga da komentarišem Vašu tvrdnju da je Socijalistička partija Srbije, čiji sam član, ''nekoliko puta bila učesnik i organizator izbornih krađa krajem prošlog veka'', jer mi se niste obratili kao članu te partije nego kao vršiocu dužnosti Predsednika Republike», navodi se u odgovoru predsednice Slavice Đukić Dejanović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5