7. decembar 2016. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala

7. decembar 2016. Članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala

Sreda, 7. decembar 2016.

Odbor za evropske integracije sastao se sa državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su, u Domu Narodne skupštine, sa državnom sekretarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala Margaridom Markeš, na temu pristupanja Srbije u Evropsku uniju i iskustava koje je Portugal imao u tom procesu.


Predsednica Odbora Marinika Tepić zahvalila se na poseti i istakla da su Republici Srbiji, posebno Narodnoj skupštini, od izuzetnog značaja podrška i iskustva koja su države članice imale u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Naglasila je da je u Narodnoj skupštini, bez obzira na poziciju, većina članova parlamenta za evropski put Srbije, koji je od presudnog značaja za bolju budućnost njenih građana.

Tepić je izrazila nadu da će se u narednom periodu intenzivirati saradnja sa Odborom za evropske poslove Skupštine Republike Portugal, kroz razmenu iskustava, što će značajno doprineti i unapređenju parlamentarne saradnje na svim nivoima. Ona je istakla da Srbiju uskoro očekuje otvaranje poglavlja 5 koje se odnosi na javne nabavke, i izrazila nadu da će biti otvorena i poglavlja 25 i 26 koja predstavljaju tzv. „tehnička poglavlja“, jer se vrlo brzo nakon otvaranja i zatvaraju. Naglasila je i da su za Srbiju od izuzetnog značaja pregovori o poglavljima 23, 24 i 35, jer predstavljaju ključna poglavlja za harmonizaciju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije i uspostavljanje vladavine prava.

Upoznajući državnu sekretarku sa ulogom Odbora za evropske integracije u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Tepić je istakla da je prepoznat i značaj saradnje sa organizacijama civilnog društva, sa kojima Odbor, u okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, tesno sarađuje. Dodala je da je još jedan od prioriteta u radu, regionalna parlamentarna saradnja i istakla da se intenzivno radi na njenom unapređenu.

Članovi Odbora naglasili su da su očekivanja Vlade da Republika Srbija otvori sva pregovaračka poglavlja do 2018. i zatvori ih do 2020.godine. Oni su takođe izrazili nadu da će Portugal pružiti punu podršku otvaranju poglavlja koje se očekuje krajem ove godine.

Ističući da Portugal podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, državna sekretarka Markeš je naglasila da je izuzetno važna jasna opredeljenost svih institucija u ovom procesu za uspostavljanje evropskog sistema, koji podrazumeva razvoj kako države, tako i društva, ali i osnaživanje ekonomije, uspostavljanje vladavine prava i demokratije. Ona je pozdravila saradnju Odbora za evropske integracije sa nevladinim sektorom, ističući da to predstavlja direktnu saradnju države sa njenim građanima. Zaključila je da će predstojeće posete zvaničnika, koje se očekuju u narednom periodu, dodatno unaprediti odnose između Portugala i Srbije, ali i doprineti intenziviranju saradnje na parlamentarnom nivou.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1