7. novembar 2022. Učesnici sastanka

7. novembar 2022. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 7. novembar 2022.

Odbor za spoljne poslove održao sastanak sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Kine

Članovi Odbora za spoljne poslove danas su se u Narodnoj skupštini sastali sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Kine, koji su se saglasili da su odnosi dve zemlje na zavidno visokom nivou.


Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović je na samom početku sastanka iskoristio priliku da čestita predvodnici delegacije Điang Ju na preuzimanju dužnosti specijalnog predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine za saradnju Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope. Čestitao je delegaciji na uspehu završenog 20. Kongresa Komunističke partije Kine, kao i na reizboru predsednika Si Đinpinga na funkciju generalnog sekretara partije.

Stefanović je naglasio da Srbija izuzetno ceni i da je veoma zahvalna na stavu Republike Kine po pitanju celovitosti i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, i da će Srbija nastaviti da podržava teritorijalni integritet Kine. Govoreći o suverenosti države predsednik Odbora izjavio je da Srbiju očekuju teški spoljnopolitički dani, te da će Srbiji trebati svaka podrška i vidljivost stava po pitanju celovitosti i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. „Mi želimo dogovor sa Prištinom i sporazum koji neće ni na koji način dovesti u pitanje naše pravo da ne priznamo nezavisnost Kosova, bez obzira na to ko vrši vlast u Srbiji.“ On je izrazio mišljenje da će pregovarački proces biti ubrzan, a da je pitanje članstva u Ujedinjenim nacijama još jedno otvoreno pitanje koje direktno ugrožava našu pregovaračku poziciju. „Mi danas razgovaramo u senci rastuće krize na Kosovu i Metohiji zbog poteza Aljbina Kurtija i Vlade Prištine. Neprekidan pritisak nad Srbima i maltretiranje srpskog stanovništva dovelo je do toga da su oni na kraju napustili institucije.“ Naveo je da su male šanse, ali i da se nada da će Sjedinjene Američke Države izvršiti pritisak na Aljbina Kurtija da primeni ono na šta je albanska strana pristala u sporazumima, poput osnivanja zajednice srpskih opština.

Điang Ju se složila sa predsednikom Odbora u vezi visoke ocene sveukupnih odnosa Srbije i Kine, istakavši da odnosi dve zemlje mogu ići samo uzlazom putanjom. Zahvalila se Stefanoviću na najnovijim informacijama koje se tiču stanja na Kosovu i Metohiji, što joj kako je rekla pomaže da dobije transparentniju sliku o položaju srpskog stanovništva u srpskoj južnoj pokrajini.

Navela je da je glavni cilj njenog dolaska preuzimanje dužnosti specijalnog predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine za saradnju Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope i da Kina Srbiju vidi kao lidera regiona i najpouzdanijeg partnera u ovom delu Evrope. Navela je da dve zemlje imaju iste ciljeve po pitanju mira i poštovanja međunarodnog prava i da čvrste veze, podupiru i uzajamne čvrste podrške po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država. Dodala je da se ovi interesi moraju rešavati putem dijaloga i Rezolucije 1244 i izrazila uverenost da će se zajedničkim naporima naći rešenje u borbi protiv separatizma. Tim povodom zahvalila se narodnim poslanicima na podršci po pitanju Tajvana u međunarodnim institucijama. Osvrnula se na dostignuća i na bilateralnu saradnju Srbije i Kine, koja je na istorijski najvišem nivou i na mnogobrojne investicije koje su od početka ove godine dostigle rekordnu u robnu razmenu.

Na sastanku je bilo reči i o budućem pravcu saradnje, koja će na još kvalitetnijem i dubljem nivou uticati na bilateralne odnose, politički dijalog i međusobne kontakte narodnih poslanika i diplomata.

Članovi Odbora sa delegacijom Kine komentarisali su širok pojas privredne saradnje, ulaganje u održivost zelene energije, strateškim i infrastrukturnim projektima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1