8. maj 2013. Predsednik Narodne skupštine na skupu posvećenom najboljem načinu upotrebe fonodva EU za Rome

8. maj 2013. Predsednik Narodne skupštine na skupu posvećenom najboljem načinu upotrebe fonodva EU za Rome

Sreda, 8. maj 2013.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine na skupu posvećenom najboljem načinu upotrebe fonodva EU za Rome

Vaše Ekselencije, narodni poslanici, dame i gospodo, poštovani prijatelji,
Parlament Republike Srbije kao najviše zakonodavno telo, radeći na donošenju zakona, daje svoj specifičan doprinos u stvaranju uslova za bolji život čitave zajednice, posebno ranjivih kategorija među kojima su svakako i Romi.


Danas pred svima vama, posebno pred predstavnicima Civilnog sektora mogu da konstatujem da je Narodna Skupština dala ozbiljan doprinos da Srbija bude pravno uređenija država koja se u regionu prepoznaje po svojoj borbi protiv korupcije. Zato s razlogom očekujem da ćemo dobiti datum za otpočinjanje pregovora o pristupanju Evropskoj Uniji i na taj način ostvariti cilj, što će svakako doprineti započetim reformama u našem društvu i uticati da život svih naših građana bude bolji.
Ističem da je u novom sazivu parlamenta donet velik broj zakona koji imaju za cilj stvaranje uslova za bolji život ranjivih kategorija. Nažalost, Romi su jedna od najranjivijih kategorija u našem društvu. Zato je potrebno da i dalje radimo na stvaranju uslova u obrazovanju, rešavanju stambenih pitanja, zdravstvu i zapošljavanju kako bismo integrisali pripadnike ove zajednice u naše društvo.
U Srbiji je danas svakom licu bez dokumenata zagarantovano da u okviru vanparničnog postupka može da reši pitanje ličnih dokumenata. Upravo danas govorimo o Zakonu koji garantuje Evropski nivo prava pacijentima u oblasti zdravstva, takođe menjamo i Zakon o krivičnom postupku. Sve su to zakoni koji se ne odnose samo na Rome ali su uslov da i Romi bolje žive, budu manje siromašni i u većem broju zaposleni nego što su to danas.
Evropski put Srbije je nezaustavljiv. Pomoć zemalja Evropske unije i fondova koje koristimo u procesu pristupanja, a uveren sam uskoro i u procesu pregovaranja, značajano će unaprediti život svih građana. Zato Srbija mora da izgradi bolje mehanizme za efikasnije korišćenje fondova koji su joj na raspolaganju a integracija Roma i ostvarivanje ciljeva dekade Roma sigurno su oblast u koju mora više da se ulaže iz svih izvora finansiranja, što se odnosi i na IPA i druge fondove Evropske Unije.
Međutim, jasno je da neće samo finasijska pomoć niti deklarativno zalaganje za bolje uslove života ugroženih slojeva stanovništva unaprediti njihov položaj. Potrebno je pre svega da čitavo naše društvo prihvati reforme kroz koje prolazimo ne samo kao uslov naših evropskih integracija već kao način i mogućnost da prebrodimo finansijsku i društvenu krizu u kojoj se nalazimo godinama. Zato je važno da ostvarimo jedinstvo u društvu u kojem će, kada je Narodna skupština u pitanju, otvoren i transparentan rad uz mogućnost da se u ovom Domu raspravlja o svim pitanjima od interesa za građane Srbije, omogućiti da dođemo do efikasnih i održivih rešenja.
Uveren da će saradnja sa predstavnicima Romske zajednice i civilnog sektora u budućnosti bita bolja , želim vam uspešan dalji rad.
Hvala vam!Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 18. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja