10. maj 2013. Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović (foto TANJUG)

10. maj 2013. Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović (foto TANJUG)

Petak, 10. maj 2013.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine na sastanku potpredsednika parlamenata zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma

Vaše Ekslelencije,
uvažene kolege iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine,
dame i gospodo,
poštovani prijatelji,


Okupili smo se danas ovde, u Domu Narodne skupštine, da proučimo na koji način bi balkanske zemlje mogle da dostignu nivo međusobnih odnosa kakvi postoje između Švedske, Norveške, Danske i Finske, nordijskih zemalja, čija istorija je, poput naše, kako se to kolokvijalno kaže, bogata burnim događajima, koji na prvi pogled nikako ne daju povoda da se pomisli da bi između tih zemalja mogla da postoji bliska saradnja koju mi danas, s pravom, zovemo uspešnim, nordijskim modelom.
Očigledna je potreba da zemlje Zapadnog Balkana treba da iskoriste iskustvo skandinavskih zemalja, da reše međusobne probleme i izdignu svoje odnose i saradnju na najviši nivo.
Dame i gospodo, poštovani prijatelji,
Aktuelni problemi pre svega u ekonomiji, ali i drugim oblastima, govore da nas ne spajaju samo zajednička prošlost i slični obrasci ponašanja, već i zajednički interes da se sa onim što nas sve pogađa, zajednički tražimo rešenja.
Naša bilateralna i multilateralna saradnja, pre svega ona parlamentarna, pokazala je onima koji su imali dovoljno hrabrosti da vide, kako bi dogovor oko minimuma zajedničkog interesa omogućio da se naš glas mnogo glasnije čuje i više uvažava.
Da bismo tako nešto i postigli potrebno je da se otrgnemo prošlosti u koju nas, kada to sami ne činimo, često vraćaju drugi čiji je interes da i dalje naš region svet obilazi u širokom luku i politički i ekonomski.
Zato su možda za sve nas primer saradnje su upravo nordijske zemlje čiji su odnosi pokazatelj da je moguće sarađivati na gotovo svim nivoima i izgrađivati najbolje međusobne odnose.
Slično Balkanu, nordijske zemlje nekada su imale svoje konflikte, međusobne ratove, nekada su bile u raznim oblicima državnih zajednica.
Nordijski model pre svega prihvata da je ključni uslov za saradnju poštovanje različitosti. Ta saradnja omogućavala je i omogućava niz prednosti nordijskog regiona u odnosu na druge delove Evrope.
Najvažnija stvar u prihvatanju tog modela jeste upravo to da mora da postoji politička volja za bliskom saradnjom. Saradnja među nordijskim zemljama je dovoljno jaka bez obzira što nisu sve zemlje članice Evropske unije, niti sve zemlje kao valutu imaju evro, niti su sve zemlje članice NATO alijanse. Međutim, njihova saradnja omogućava niz prednosti nordijskog regiona u odnosu na druge delove Evrope.
Regionalna saradnja omogućava ovim zemljama da uklone barijere za trgovinu, a to znači da imaju i jači region iz kojeg mogu da idu prema svetu sa svojim proizvodima i uslugama ali i sa značajnom velikim sopstvenim tržištem.
Pored toga u nordijskom region postoji slobodan protok roba što omogućava zajednički marketing. Takođe, postoji veoma bliska saradnja u međunarodnim forumima kao i diplomatska saradnja koja jača ugled i uticaj nordijskih zemalja.
Dame i gospodo, poštovani prijatelji,
Jasno je da u našem regionu postoji niz sličnosti kao što su zajednička istorija, zajednička kultura i slični jezici. Međutim, jednako je jasno da je potrebna politička volja koja bi mogla početi zajedničkom izjavom ili deklaracijom o namerama o tome ka čemu zemlje regiona streme.
Takođe je jasno da su građani zemalja Zapadnog Balkana već uspešno prevazišli neke od podela ali da politika to do sada nije uspela. Dakle, ukoliko se radi o viziji, svakako ćemo se složiti da ona postoji, ali ćemo se verovatno takođe složiti da je još uvek sasvim neizvesno koliko će još potrajati politički oportunizam i inercija prema kojoj će uvek u momentima političke neizvesnosti biti onih koji će, kao u rimskom Senatu, svoja izlaganja završavati rečima – “I smatram da bi Kartaginu trebalo spaliti”.
Konačno, ali ne i najmanje važno, treba ovde javno konstatovati da sve više sazreva svest o potrebi saradnje u regionu. Takođe mi se čini da svi podjednako osećamo da se u ovom trenutku nalazimo na raskrsnici. Igmanska inicijativa predstavlja jedan od mogućih putokaza kako i kuda dalje. Rešavanje problema običnih ljudi stvoriće neku vrstu kritične mase koja će podstaknuti politiku i političare u regionu da promene svoju retoriku i ciljeve, jer ovde se radi o praktičnim pitanjima i ciljevima, koji određuju sudbinu ljudi.
Narodna skupština Republike Srbije ne zaboravlja činjenicu da predstavlja narod i da je narod svojom voljom izabrao, te da zato treba da radi za dobrobit naroda. Podrška ovom projektu Igmanske inicijative zato je, prema našem viđenju, važna, da se možda upravo kroz Nordijski model započne proces saradnje koji će svima nama koristiti.
Hvala Vam!Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja