14. maj 2022. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić

14. maj 2022. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić

Subota, 14. maj 2022.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine na otvaranju izložbe povodom Dana Posebnih jedinica policije

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se u Narodnoj skupštini, na svečanom otvaranju izložbe „Policijska brigada PJP - Slavom Ovenčana“, koju organizuje Udruženje Veterana Posebnih Jedinica Policije, povodom obeležavanja jubileja, 30 godina od osnivanja PJM - PJP.


Obraćanje predsednika Narodne skupštine dostavljamo u celosti:

„Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Želim vam dobrodošlicu u Narodnu skupštinu, sa posebnim osećajem poštovanja prema vašem naporu da na ovaj način, ovom prigodnom izložbom, obeležimo tri decenije od osnivanja Posebnih jedinica policije. Ja sam sa velikom radošću prihvatio vaš poziv da danas budem vaš domaćin i da zajedno sa vama učestvujem u ovoj svečanosti.

Kao nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije ja vrlo dobro znam koje je mesto i uloga posebnih jedinica policije u našem sistemu bezbednosti i koliki trud i žrtve polažu njihovi pripadnici da ispune svoje zadatke koje im je poverio narod. Ali kao građanin i kao patriota koji istih tih 30 godina učestvujem u obavljanju važnih državnih poslova, gajim ogromno poštovanje prema svim pripadnicima MUP-a koji su bilo kada u tom periodu bili deo posebnih jedinica policije.

Ova izložba je samo malo svedočanstvo o tome koji put su prešli naši specijalni policajci, sa kakvim su se izazovima suočavali i koliko su doprineli da danas imamo Srbiju, jaku i stabilnu, i u svako doba bezbednu za svakog njenog građanina.

Udruženje veterana posebnih jedinica policije nas je, ovom izložbom, podsetilo da imamo dug prema njima i njihovim kolegama koji su godinama bdeli nad našom bezbednošću i tom prilikom se izlagali najvećim rizicima po svoje zdravlje i svoje živote. Naša je obaveza da ovim ljudima odamo najveće poštovanje i da ih predstavimo našem narodu, zato što je red da znamo ko se žrtvovao za našu sigurnost, onda kada je bilo najteže.

Posebne jedinice policije odigrale su ogromnu ulogu u najtežim godinama za naš narod koje ova generacija pamti. One su bile u prvim redovima kada se branio suverenitet Srbije i kada su se branili životi naših ljudi na Kosovu i Metohiji. Mi to nikada ne smemo da zaboravimo. I ovaj naš današnji skup je najmanje što možemo da uradimo da očuvamo sećanje na naše policajce koji su dali život u toj borbi, ali i na sve one koji su u tim teškim trenucima bili njihovi drugovi i saborci.

Mi nemamo nameru ni sa kim da ratujemo, nismo je nikada ni imali. Ali to ne znači da ćemo da se krijemo u ćošku i da svakome kome padne na pamet dozvoljavamo da ugrožava našu zemlju i naš narod. Srbija je miroljubiva zemlja, od nas nikome ne preti nikakva opasnost. Ali neka to ne shvate kao našu slabost, naprotiv. To je naš način da svima poručimo da smo dovoljno jaki i verni našoj Srbiji da ćemo je uvek i u svakom trenutku braniti ako to bude potrebno.

Zato smo i danas ovde. Da se setimo svih pripadnika posebnih jedinica policije koji su obavljali tu najtežu i najčasniju dužnost, a naročito onih koji su na toj dužnosti položili najvrednije što su imali – svoj život.

Želim da zahvalim Udruženju veterana posebnih jedinica policije što i na ovaj način drži živim naše kolektivno sećanje na sve što su oni i njihovi drugovi uradili za našu zemlju i za naš narod. Mi ćemo da im se odužimo svojim poštovanjem i trajnim sećanjem, a ova naša današnja izložba je samo jedan od načina da to uradimo.

Hvala vam.“


Video (1)

Subota, 14. maj 2022. | obraćanje Ivice Dačića na otvaranju izložbe: Policijska brigada PJP - Slavom Ovenčana 14.05.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja