27. maj 2022. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na predstavljanju Izveštaja o depopulaciji UNDP

27. maj 2022. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na predstavljanju Izveštaja o depopulaciji UNDP

Petak, 27. maj 2022.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na predstavljanju Izveštaja o depopulaciji UNDP

Predsednik Nardne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratio se na zvaničnom predstavljanju Nacionalnog izveštaja o ljudskom razvoju za Srbiju 2022. godine - ljudski razvoj kao odgovor na demografske promene.


Obraćanje predsednika prenosimo u celosti.

„Poštovane kolege,
Dragi prijatelji,

Veliko mi je zadovoljstvo što sam u prilici da zajedno sa vama učestvujem u predstavljanju ovog izuzetno važnog Izveštaja, koji će bez sumnje dati dobar podstrek našim već preduzetim naporima u oblasti populacione politike. Želim najpre da naglasim da je inicijativa za pravljenje ovako sveobuhvatnog i kompetentnog Izveštaja došla od predsednika Republike Aleksandra Vučića i u saradnji sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, što samo po sebi govori o tome koliko u našim državnim prioritetima visoko mesto zauzima briga za stanje stanovništva i mere koje preduzimamo za očuvanje tog najvažnijeg resursa.

Želim da izrazim veliku zahvalnost agencijama Ujedinjenih nacija, posebno UNDP što su pripremili ovaj Izveštaj, na kojem je direktno radio tim vodećih međunarodnih i domaćih istraživača.

Kao što vam je poznato, Srbija nije izuzetak kada je reč o smanjivanju i starenju populacije. To je nažalost neizbežan proces koji pogađa sve nacije u našem okruženju, pa i u globalnim okvirima je jedan od najprisutnijih negativnih trendova. Mi ne možemo da prekinemo taj trend, iako to želimo, ali možemo da pronađemo načine da njegove negativne posledice budu što više ublažene, pa čak i da pronađemo mogućnosti da bolje iskoristimo potencijale našeg stanovništva.

Srbija dobro zna da je njeno stanovništvo, njeni ljudi, bez obzira gde žive, čime se bave i kog su uzrasta – njen najveći i najvažniji društveni resurs. Sva naša pažnja, svi naši planovi i strategije usmereni su isključivo ka stalnom poboljšanju uslova u kojima žive naši sugrađani, zato što dobro znamo da nijedna politika, nijedna država nemaju svrhu ako se ona ne ogleda u boljem životu naših ljudi.

Da bismo ostvarili taj ključni nacionalni i državni prioritet, potrebno nam je, pored iskrene želje koju imamo, mnogo rada, znanja i poznavanja problema sa kojima se suočavamo kada je reč o depopulaciji, migracijama, jačanju porodice i svim drugim faktorima koji utiču na stanje našeg stanovništva. U tim naporima nam je ovakav strateški dokument, kakav danas imamo, preko potreban i njegovo današnje predstavljanje vidim kao novu, kvalitetniju etapu u našem dosadašnjem radu na populacionoj politici. Naročito je važno što ga predstavljamo u Narodnoj skupštini, instituciji koja pripada svim našim građanima, pa neka i to bude simbolični detalj da smo po ovom pitanju okrenuti i otvoreni prema svim našim građanima, bez razlike.

Uveren sam da će ovaj Izveštaj biti od ogromne koristi svima koji će i u ovom Domu, kao i u Vladi Republike Srbije, nastaviti da kreiraju mere za što efikasnije rešavanje izazova koje nam donose demografske promene i u tom smislu siguran sam da će i današnje predstavljanje biti važan deo u ovoj zajedničkoj borbi.

Hvala vam i još jednom želim vam dobrodošlicu u Narodnu skupštinu!“


Video (1)

Petak, 27. maj 2022. | uvodno obraćanje Ivice Dačića na zvaničnom predstavljanju Nacionalnog izveštaja o ljudskom razvoju za Srbiju 2022. godine 27.05.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja