24. novembar 2020. obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na 20. Beogradskom ekonomskom forumu

24. novembar 2020. obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na 20. Beogradskom ekonomskom forumu

Utorak, 24. novembar 2020.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na 20. Beogradskom ekonomskom forumu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić je, u obraćanju na Beogradskom ekonomskom forumu koji se održava putem interneta, naveo da nema opasnosti da se, zbog pandemije koronavirusa, naruše principi rada Narodne skupštine.


„Mi čekamo da Vlada predloži zakonske akte. Čim ti akti budu došli u Narodnu skupštinu, oni će, u zavisnosti od toga da li su predloženi u redovnom ili hitnom postupku, biti stavljeni na dnevni red“, naveo je Dačić.

Istakao je da je Evropski parlament u izveštaju o napretku Srbije sugerisao da Narodna skupština što manje radi po hitnom postupku i da bi zakone i druge akte trebalo da donosi po redovnom postupku.

Dačić je naveo da je novi saziv Skupštine predvideo da neće donositi zakone po hitnom postupku, zbog toga što se redovni rok od 15 dana koristi za javna slušanja i rasprave u skupštinskim odborima.

„Međutim, ukoliko ima potrebe, zato i postoji hitan postupak, ukoliko je u pitanju državni interes, bilo da je reč o interesu nacionalne bezbednosti ili zaštite javnog zdravlja, zakoni i predlozi akata se mogu stavljati na dnevni red po hitnom postupku, gde je potrebno da taj akt dođe 24 sata pre održavanja sednice Parlamenta“, kazao je Dačić.

Podsetio je da je na taj način Narodna skupština donela rebalans budžeta i izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Predsednik Skupštine je naveo da postoje narodni poslanici koji su zaraženi koronavirusom, ali da niko od njih nije bio teže bolestan. Podsetio je da postoje stroge mere kojih se svi moraju pridržavati, kao i da su svi poslanici odvojeni zaštitnim staklom.

„Skupština, kao najviše zakonodavno telo, mora da funkcioniše i u ovim uslovima“, kazao je Dačić.i mogućnost da Parlament zaseda putem interneta zbog komplikovanog informacionog sistema koji postoji u Narodnoj skupštini.

„Postojeći informacioni sistem u Skupštini je veoma zastareo. Naravno, niko nije o tome razmišljao ranije. Čak ni Poslovnikom nije utvrđeno da Skupština zaseda onlajn, ali to je manji deo problema. Potrebno je da se steknu tehnički uslovi“, istakao je predsednik Narodne skupštine.
Dačić je naveo da je jedna poslanica na današnjoj sednici zatražila povredu Poslovnika Narodne skupštine zbog toga što je primetila da nekoliko poslanika ne nosi zaštitnu masku.

„Poslovnik u tome nije prekršen, ali su prekršena neka pravila koja bi trebalo da važe za sve građane“, kazao je Dačić.

Ivica Dačić je rekao da ograničenje mandata Narodne skupštine, koje je najavljeno, nije opterećenje za Parlament i da to telo ima svoju agendu.

„Bez obzira na to što smo mi telo koje bira Vladu Srbije i koje kontroliše i nadzire njen rad, znate da većinu akata koje donosi Skupština podnosi Vlada Republike Srbije“, kazao je Dačić i naveo da se očekuje dinamična agenda.

Tokom ove nedelje, naveo je Dačić, trebalo bi da se raspravlja o setu poreskih zakona, ali i da se očekuje izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, dok bi sledeće nedelje trebalo da se raspravlja o radu nekoliko nezavisnih regulatornih tela koja bira Narodna skupština.

Istakao je da bi za dve nedelje trebalo da se raspravlja o budžetu za 2021. godinu.

Dačić, kako je naveo, ne očekuje buran mandat i da je njegov cilj da Skupština radi efikasno i da ostvaruje svoju zakonsku ulogu.


Video (1)

Utorak, 24. novembar 2020. | obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na onlajn 20. Beogradskom ekonomskom forumu 24.11.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31