22. mart 2023. Učesnici sastanka

22. mart 2023. Učesnici sastanka

Sreda, 22. mart 2023.

Obraćanje potpredsednice Narodne skupštine Elvire Kovač na sastanku projektnog odbora projekta: Jačanje parlamentarne demokratije i inkluzivnog političkog dijaloga, treća faza

Na današnjem sastanku, projektnog odbora projekta: „Jačanje parlamentarne demokratije i inkluzivnog političkog dijaloga, treća faza“, koji sprovode UNDP i Švajcarska kancelarija za saradnju, u saradnji sa Narodnom skupštinom, potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač iskazala je zadovoljstvo zbog nastavka saradnje i čestitala novoizabranom stalnom predstavniku Programa UN za razvoj u Srbiji (UNDP) gospodinu Jakupu Berišu na novoj funkciji.


„Drago mi je što imam priliku da vam se obratim na ovom sastanku, i da podsetim da sam učestovala na sličnom sastanku Projektnog odbora održanom 5. februara 2021. godine kada smo takođe razgovarali o trećoj fazi ovog projekta, tokom trajanja pandemije Kovid-19. Želim da se zahvalim UNDP i Švajcarskoj kancelariji za saradnju (SCO) što su podržali brojne aktivnosti na parlamentarnom nivou, koje se ogledaju kroz podršku neformalnim poslaničkim grupama, kao što su podrška nacionalnom ogranku GOPAK, Fokus grupi za ciljeve održivog razvoja, i podrške Ženskoj parlamentarnoj mreži, u vidu ekspertske podrške u vidu izrade različitih analiza i istraživanja, pripreme izveštaja i publikacija, organizacije sastanaka, konferencija, seminara, promocija aktivnosti“, navela je Kovač.

Podsetila je da saradnja sa UNDP i Švajcarskom kancelarijom za saradnju započeta još od 2012. godine kada je pokrenut Projekat „Jačanje nadzorne funkcije i transparentnosti parlamenta“, koji je imao za cilj pružanje podrške Narodnoj skupštini u cilju uspostavljanja i jačanja njenih nadzornih mehanizama, sa posebnim naglaskom na odgovorno upravljanje državnim budžetom i približavanje institucija građanima, naročito na lokalnom nivou.

Ukazala je i na aspekt saradnje koji se ogleda kroz podršku radu odbora Narodne skupštine, posebno Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, Odbora za evropske integracije i Odbora za zaštitu životne sredine, čiji se značaj posebno ogleda u domenu organizovanja sednica odbora van sedišta Narodne skupštine i javnih slušanja na različite teme od interesa za građane Republike Srbije sa predstavnicima nevladinih organizacija i civilnog društva.

Dodala je da prostora za saradnju ima i kada je reč o obezbeđivanju inkluzivnosti političkog dijaloga i istakla važnost transparentnosti rada Narodne skupštine i njenog imidža u percepciji građana. „Smatramo da mi kao narodni poslanici svojim primerom takođe treba da utičemo na stvaranje lepše slike o Narodnoj skupštini, koja je poslednjih godina znatno urušena, a tu nam od velike pomoći mogu biti upravo naši partneri i aktivnosti predviđene ovim Projektom, naglasila je potpredsednica Narodne skupštine.

Kovač je u izlaganju navela i da su brojni projekti koje su finansirali UNDP i Švajcarska kancelarija za saradnju doprineli razvoju kapaciteta timova zaposlenih u Službi odbora Narodne skupštine za potrebe vršenja nadzora, unapređenju informisanosti i uključenosti građana u rad Narodne skupštine, kao i u uspostavljanju efikasnog sistema za praćenje javne potrošnje iz državnog budžeta od strane narodnih poslanika.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja