18. novembar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač

18. novembar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač

Petak, 18. novembar 2022.

Obraćanje Elvire Kovač na seminaru neformalnog sekretarijata Zelene poslaničke grupe

Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač obratila se danas na otvaranju seminara u organizaciji neformalnog sekretarijata Zelene poslaničke grupe, Misije OEBS u Srbiji i Narodne skupštine, na kome se uspostavio zajednički rad Zelene poslaničke grupe i XIII saziva Narodne skupštine Republike Srbije.


Obraćanje potpredsednice Narodne skupštine Elvire Kovač prenosimo vam u celosti:
Uvažene kolege narodni poslanici, Vaša ekselencijo, dame i gospodo,
Ovo je peti saziv NSRS u kojem se, počev od 2009. godine, formira Zelena poslanička grupa kao neformalna parlamentarna koalicija, u čijem radu je u prethodnih 13 godina učestvovalo preko 80 narodnih poslanika, a koja se zalaže, ne samo da se politike zaštite životne sredine i održivog razvoja nađu u fokusu skupštinskih rasprava već da se svaki zakonski propis analizira iz perspektive prava na zdravu životnu sredinu - kao ljudskog prava.

Pitanja zaštite životne sredine i održivog razvoja su istovremeno i pitanja ekonomskog i društvenog razvoja, i nezaposlenosti, povećanja broja stanovnika, nedostatka hrane i vode, iscrpljivanja izvora sirovina i energije. Štaviše, to je pitanje međugeneracijske solidarnosti, jer je na nama odgovornost da budućim generacijama u nasleđe ostavimo zdrav vazduh, vodu i zemljište, jednom rečju očuvanu životnu sredinu.

Evropska komisija je u Izveštaju o Srbiji od 12. oktobra ove godine ocenila da je u Klasteru 4 „Zelena agenda i održiva povezanost” u celini postignut ograničen napredak, ali da u delu koji se tiče usklađivanja našeg zakonodavstva sa zakonima EU o ekološkoj odgovornosti i krivičnim delima iz te oblasti, nije zabeležen napredak.

Ne možemo opovrgnuti kritike Evropske komisije: naime, iako je Srbija u Krivični zakonik transponovala većinu odredbi Direktive 2008/99/EC, i iako se u 24-toj glavi Zakonika u 18 članova (čl. 260-277.) utvrđuju krivična dela u ovoj oblasti, i iako najmanje 7 sektorskih zakona propisuje još 10 krivičnih dela ekološkog kriminala, podaci kažu da je od početka ove godine podneto ukupno 442 krivične prijave za 451 krivično delo protiv životne sredine, a od toga je 428 iz oblasti biodiverziteta.

Na žalost, nije samo Srbija loš primer, Europol procenjuje da ekološki kriminal svake godine donosi između 110 i 280 milijardi dolara profita, što ga svrstava na treće mesto u granama kriminala, odmah posle narkotika i piratskih proizvoda.
Na žalost, iako se pre par godina razgovaralo o nacrtu, nismo stigli do usvajanja zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini, da zagađivač plaća ne samo kaznu nego i sanaciju posledica ugrožene životne sredine.

Uvaženi članovi i članice Zelene poslaničke grupe, sigurna sam da će Zelena poslanička grupa u Trinaestom sazivu NSRS promovisati dijalog i toleranciju jer ne možemo govoriti o zelenim politikama bez zelenog dijaloga, i da će se kroz zelenu agendu povezati zelene poslaničke grupe parlamenata Zapadnog Balkana, jer problem zaštite životne sredine ne poznaje granice.

To su realni i dostižni ciljevi, jer ako čovek ikada nestane sa lica zemlje zahvaljujući sredstvima koje je sam proizveo, neće se moći dati jednostavan odgovor na pitanje – da li je pao ili je gurnut, navela je potpredsednica Narodne skupštine u svom obraćanju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1