14. jun 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine  Ivice Dačića pred Međunarodnim sekretarijatom Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

14. jun 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića pred Međunarodnim sekretarijatom Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Ponedeljak, 14. jun 2021.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića pred Međunarodnim sekretarijatom Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se na otvaranju sastanka Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, na kom su izlaganja imali generalni sekretar Maksimos Karakopulos i predsednik Interparlamentarne unije pravoslavlja Sergej Gavrilov, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Govor predsednika prenosimo vam u celosti:

Poštovani gospodine Gavrilov,
Gospodine Karakopulos,
Poštovani predstavnici Interparlamentarne skupštine pravoslavlja,

Želim vam dobrodošlicu u Srbiju i u našu Narodnu skupštinu, veliko mi je zadovoljstvo da mogu da vas pozdravim u ime Republike Srbije i naših građana. Naročito mi je zadovoljstvo što je upravo Narodna skupština Srbije domaćin prvog događaja nakon poboljšanje situacije izazvane pandemijom i to sastanku Međunarodnog sekretarijata, predsednika odbora i izvestilaca Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Imamo mnogo bitnih tema pred nama, i važno je da i ovom prilikom ponudimo ideje i odgovore na neke od njih, jer sam uveren da imamo šta da kažemo i da možemo da doprinesemo boljoj klimi u političkim i kulturnim odnosima u regionima iz kojih dolazimo. Kao zemlja koja je skoro od samog osnivanja aktivno uključena u rad naše organizacije, Republika Srbija izuzetno vrednuje aktivnosti Interparlamentarne unije pravoslavlja, posebno promociju plemenitih vrednosti kroz demokratske institucije i stvaranje mreže komunikacije i saradnje među našim parlamentima.

Kao naročito važno vidimo i spremnost za saradnju sa drugim međunarodnim organizacijama u kojima smo zajedno članovi, poput Parlamentarne skupštine Interparlamentarne unije, OEBS-a, Crnomorske ekonomske saradnje i Parlamentarne skupštine Mediterana. Posebna vrednost organizacije je činjenica da Interparlamentarna skupština pravoslavlja u prvi plan stavlja jedinstvo u različitosti pravoslavnih hrišćana, kao glavnog stuba na polju obrazovanja i kulture, zaobilazeći predrasude povezane sa nacionalnim identitetom, kao i isticanje principa i vrednosti hrišćanstva i demokratije.

Želim da vas podsetim da je Republika Srbija bila domaćin Generalne skupštine naše organizacije 2009. godine, kada je usvojena rezolucija pod nazivom „Izazovi sa kojima se suočava pravoslavno stanovništvo na Kosovu i Metohiji“. Tim dokumentom potvrđeni su stavovi naše zemlje po pitanju Kosova i Metohije, teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i osuđuje se diskriminacija pravoslavnog hrišćanskog stanovništva na religijskoj osnovi i pokušaj da se izbriše i izmeni srpski identitet, istorija, karakter i srpsko-hrišćanska kultura na Kosovu i Metohiji.

Takođe, podsetiću vas i da je tokom poslednjeg sastanka Međunarodnog sekretarijata, predsednika i odbora naše organizacije, u Atini prošle godine, na inicijativu Srbije konstatovana činjenica o ugroženosti hrišćanskih crkava na Kosovu i Metohiji.

Ovo napominjem zato što su sve učestaliji pokušaji iz Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji prisvoji kao ”kosovsko”, čime se na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosovu na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine.

Ta baština jeste ugrožena, ne samo kroz ovakve pokušaje, već i fizički. O tome govori i činjenica da su neki od srednjovekovnih pravoslavnih manastira i crkava na međunarodnoj listi ugrožene istorijske baštine.

Zahtev prištinskih zvaničnika da se srpska baština na Kosovu i Metohiji izuzme iz međunarodne zaštite, direktan je nastavak nasilja koje bez prekida traje već decenijama. Interes Prištine za kulturu motivisan je isključivo njihovim pokušajem fabrikovanja identiteta i uzurpacijom vekovne srpske tradicije. Podsetiću i ovom prilikom da je na Kosovu i Metohiji, od 1999. godine porušeno, oskrnavljeno i devastirano preko 150 pravoslavnih hramova i crkava. I danas ima crkva koje svedoče pokušajima zatiranja njihovih tragova. Primer za to je i crkva u Samodreži. Devastirana je, ostala je bez krova, a unutrašnjost je pretvorena u smetlište i javni toalet.

U tom kontekstu, želim da vas uverim da zahtevi Prištine za članstvo u UNESKO predstavljaju veoma opasan korak u pravcu narušavanja zaštite pravoslavnog hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Dragi prijatelji,

Želim da i današnjim skupom demonstriramo veliku spremnost Republike Srbije da učestvuje u svim aktivnostima Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, kao važnog foruma multilateralne saradnje u pitanjima koja su od značaja ne samo za svet pravoslavnih, već i za čitavu savremenu civilizaciju. S tim u vezi, Narodna skupština, naši poslanici i ja lično, ali i sve druge institucije, spremni smo da pružimo punu saradnju u okviru ove organizacije, jer njene ciljeve i ambicije prepoznajemo kao svoje.

Predsednik Narodne skupštine je na kraju obraćanja pozvao sve hrišćane na veću međusobnu solidarnost.

Želim vam uspešan rad i još jednom prijateljsku dobrodošlicu u Srbiju.

Hvala!


Video (1)

Ponedeljak, 14. jun 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na sastanku Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja 14.06.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6