27. maj 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića

27. maj 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića

Četvrtak, 27. maj 2021.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na javnom slušanju o promenama Ustava

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, obratio se na Petom javnom slušanju „Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“, u Domu Narodne skupštine.


Obraćanje predsednika dostavljamo u celosti:

Poštovani predstavnici pravosudnih institucija,
Vaše ekselencije,

Drago mi je da vas pozdravim na našem Petom javnom slušanju posvećenom promenama Ustava Republike Srbije. Zahvaljujem vam što pokazujete interesovanje za ovaj proces i nadam se da ste spremni da sa nama podelite ideje, komentare i predloge, jer svrha ove forme javne diskusije je upravo u tome – da zajedno dođemo do najboljih rešenja koja ćemo ugraditi u naš Ustav.

Vama je poznato da je procedura za izmenu Ustava kompleksna i iziskuje saglasnost u, praktično, svim granama vlasti – zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj, a na kraju i potvrdu predloženih promena na referendumu. Ali ne manje važno od institucionalne procedure je i učešće široke javnosti u pripremi ustavnih promena, jer samo to je garancija da ćemo doći do rešenja koja će biti primerena našem demokratskom razvoju, kao i usklađena sa našim obavezama koje proističu iz pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Želim da vas obavestim da smo u tom cilju do sada u Narodnoj skupštini održali četiri runde javnog slušanja, na kojima su pored narodnih poslanika učestvovali predstavnici pravosuđa, advokatskih komora, univerziteta, kao i civilnog sektora koji se bavi vladavinom prava. Imali smo veoma dobre diskusije u veoma širokom krugu učesnika i sve to potvrđuje da smo dobro postupili kada smo pribegli ovakvoj formi javnog dijaloga, jer će iz svih tih razgovora bez sumnje proisteći dobra i korisna rešenja za posao koji je pred nama.

Mi ćemo i posle današnje diskusije nastaviti da razgovaramo o ustavnim promenama i u kasnijim fazama procedure izmene Ustava. S obzirom da su danas među nama i predstavnici Evropske unije, Saveta Evrope, OEBS, kao i predstavnici ambasada više država, zamolio bih da krajnje otvoreno i konkretno čujemo sve sugestije, pa i iskustva iz sličnih procedura u drugim državama, jer otvoreni smo za sve predloge koji mogu da doprinesu da naš ustavni okvir bude savremeniji i pravičniji.

Podsećam vas da ćemo ovde, u Narodnoj skupštini, 8. juna imati plenarnu sednicu posvećenu upravo ustavnim promenama i narodni poslanici će se izjasniti o predlogu našeg Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo o izmeni Ustava. Nakon toga, ovaj Odbor će utvrditi konkretan tekst izmena ustava, odnosno amandmana, o kojem će se Narodna skupština u plenumu ponovo izjasniti. Nakon toga biće sproveden referendum na kojem će građani dati konačnu reč o ovim predlozima. Kao što sam na prošlom javnom slušanju rekao, potrebno je u međuvremenu doneti i novi zakon o referendumu koji je trebalo da bude donet, inače, do kraja 2008. godine.

Takođe vas podsećam da su predmet našeg rada one odredbe Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija i da o ostalim ustavnim odredbama neće biti reči. Smatramo da je reč o izuzetno važnom delu Ustava Republike Srbije i da smo u dužem periodu, kao država, pokazali spremnost da uskladimo ova rešenja i sa evropskim standardima, ali pre svega sa potrebom našeg društva da ima još demokratskiji pravosudni sistem i još bolju pravnu zaštitu svih naših građana pred zakonom.

S tim u vezi, uveren sam da će i današnja diskusija biti važan korak u tom pravcu, a Narodna skupština i ja kao njen predsednik, bićemo potpuno otvoreni za sve vaše inicijative, bilo da one dođu danas ili u nekoj kasnijoj fazi procesa izmene Ustava.
Ono što se javlja kao paradoks je to da se Narodna skupština najviše zalaže za promenu Ustava, a da oni kojih se to tiče, odnosno sudije i tužioci, oni ne izražavaju veliku podršku. Paradoks je da se mnoge političke stranke koje govore o tome da su proevropske političke stranke, takođe protive promeni Ustava. Zato je moje pitanje upućeno vama iz diplomatskog kora, da li je ovo što radimo u skladu, između ostalog, sa vašim preporukama? Ovo nije domen političke borbe, ovo je domen priče o nezavisnosti pravosuđa. To govorim jer ne bih voleo da se ova priča pretvori u odnos vlasti i opozicije , stranaka jedne ili druge orjentacije, a da se ovo što radimo na kraju doživljava kritike i ako se to radi na vašu preporuku, zato bi bilo značajno da se čuje i vaš stav.

Želim vam uspešan rad i još jednom zahvaljujem se što ste se odazvali našem pozivu,

Hvala!


Video (1)

Četvrtak, 27. maj 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na javnom slušanju: Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa 27.05.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31