Subota, 27. avgust 2005.

Obeležena 200. godišnjica od osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković prisustvovao je danas obeležavanju 200 godina od osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog u mestu Veliki Borak kod Barajeva.


Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković prisustvovao je danas obeležavanju 200 godina od osnivanja Praviteljstvujuščeg sovjeta srpskog u mestu Veliki Borak kod Barajeva. Predsednik Marković je tom prilikom položio venac na spomenik Knezu Simi Markoviću i u obraćanju istakao da su i ova Vlada kao i ona od pre 200 godina proistekle iz Narodne skupštine.

«Prva Vlada koja je ovde osnovana bila je skupština u malom i bila je i pozicija i opozicija Voždu, jer niko ne može da bude Vožd iznad volje naroda i Narodne skupštine. To i danas svi poslanici znaju, možete biti opozicija vlasti, ali ne i državi», istakao je predsednik Marković. On je naveo da ovu Vladu čeka veliki zadatak, a to je da za evropsku integraciju Srbije dobije najširi mogući konsenzus: «Iz perspektive 200 godina, danas se čini da je tadašnjoj Vladi najlakše bilo da odvoji Srbiju od Azije i uputi je kao slobodnu ka Evropi. Danas Srbija hoće evropske standarde. Danas mesto Srbije jeste u Evropi i Vlada treba da dobije «saveznike» da Srbija po svim standardima zaista bude u Evropi», zaključio je predsednik Marković.

Uoči svečane sednice u manastiru Voljavča, predsednik Narodne skupštine je u ime svih poslanika poručio aktuelnoj srpskoj Vladi: «Brinem za Srbiju i hoću da i vi brinete. Verujem u Srbiju, i hoću da i vi verujete. Jer Srbije danas zna šta mora, šta može i šta hoće da uradi», naglasivši da će Narodna skupština da uradi svoj deo posla do kraja septembra kako bi omogućila da započnu pregovori o stabilizaciji i pridruživanju.

Proslavi 200 godina od formiranja prve srpske Vlade, u kući Kneza Sime Markovića, u organizaciji Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srbije, ministri u Vladi Republike Srbije, narodni poslanici, predstavnici Vojske Srbije i Crne Gore, predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve kao i predstavnci diplomatskog kora.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5